fbpx Откриват подводна художествена галерия край Приморско | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Откриват подводна художествена галерия край Приморско

Подводна художествена галерия ще привлича гмуркачи от този Никулден край Приморско. Оригиналната идея, с която морската община бележи поредна червена точка като атрактивен дайвинг център, отново е на водолазите от водолазен център „Посейдон Приморско“. Само преди две години те привлякоха вниманието, създавайки първия подводен параклис в Източна Европа във водите на Черно море.

Подводните изложби край Приморско стартираха преди няколко месеца с представяне на световни репродукции. Никулден обаче е избран символично за официалното откриване на художествената галерия, наречена „Домът на Русалката“.

Първата авторска картина, която ще намери място под водата, е творбата на скулптора Никола Диков „Св. Никола спасява моряка“, създадена специално за повода. Картината ще бъде достъпна за разглеждане по време на традиционното гмуркане до подводния параклис в чест на Св. Никола, който ежегодно се организира от водолазен център „Посейдон Приморско“ на 6 декември. Тази година гмуркането ще започне от 12 ч. от скалния остров Крокодилите край Приморско. Освен храна за сетивата, водолазите не са пропуснали да организират и казан със задължителната за празника рибена чорба, която ще бъде осветена от свещеника на Приморско отец Гавраил.

Малко по-късно „Св. Никола спасява моряка“ ще бъде извадена на сушата и обявена за продажба. Идеята на водолазите от „Посейдон Приморско“ е със събраните средства да разгърнат идеята си и в началото на средващия летен сезон да реализират цялостна подводна изложба на Никола Диков.