fbpx Пазарът на недвижими имоти в Румъния се подобрява | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазарът на недвижими имоти в Румъния се подобрява

Пазарът на недвижими имоти в Румъния се подобрява

Въпреки лошите резултати от изминалата 2009 г и спад от 0,6 % за последното тримесечие, пазарът започва да се съживява, казва Кристина Думитраче, представител на Cushman and Wakefield. От началото на годината Централната банка в Румъния е намалила основния лихвен процент с 50 базисни пункта, с което лихвения процент по кредитирането е стигнал до 7,5% - най-нисък за последните две години.
Въпреки, че негативният ефект от икономическата криза все още се забелязва, търговията на дребно се подобрява с всеки изминал ден. За момента тази тенденция най-ясно е изразена в модния и хранителния сектор. Показател за това е и навлизането на големи хранителни вериги в страната като Lidle и Carefure. За настоящата 2010г. плановете са да се открият още 4 големи търговски вериги в Румъния. В съседката ни се намира и най-големият търговски център в Източна Европа на компанията AFI Europe, която има обекти и в България.
Цените за офис площите в Румъния са спаднали средно с 18 %, а реални продажби в жилищния сектор почти няма. Правителството на Румъния е приело програма за подкрепа на младите семейства, при която заеми за студия и малки апартаменти на стойност между 60 и 70 хиляди евро са гарантирани от държавата. Лихвите по такъв кредит, гарантиран от държавата са в размер на 5 %. Над 20 банки са дали своето съгласие за участие в тази схема.
 

Facebook коментари