fbpx Отличиха най-добрите ЕКО общини | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отличиха най-добрите ЕКО общини

На официална церемония бяха наградени общините лауреати в третото издание на конкурс „ЕКООБЩИНА“. Инициативата се организира от Френското посолство в България и има за цел да отличи общините с най-добри практики в областта на устойчивото развитие. Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ се осъщестява под патронажа на Президента на Република България.

Домакин на събитието бе Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Официални гости бяха Атанаска Николова, зам.- министър на околната среда и водите и Деница Николова, зам.-министър на регионалното развитие и благоустройството. Двете министерства са основни партньори на инициативата.

В своето приветствие, Н. Пр. Ерик Льобедел отправи благодарност към министрите за ползотворното сътрудничество и подкрепа, както и към всички участници в конкурса за тяхната ежедневна ангажираност за предоставяне на по-добри услуги за гражданите. „Конкурсът „ЕКООБЩИНА“ позволява да бъдат отличени българските общини, които са разработили успешни решения в сферата на управление на битовите отпадъци, управление на водите, устойчивата мобилност и енергийната ефективност,“ каза той по време на церемонията. В края на тържественото си обръщение той честити третия рожден ден на ЕКООБЩИНА и допълни: „Ние продължаваме да мислим как може да се развива този конкурс, през 2019 година предвиждаме още една нова категория, която ще отличи гражданските инициативи, които разработват образователни проекти, свързани с устойчивото развитие и опазването на околната среда.“

В конкурса взеха участие 32 общини, които подадоха 35 кандидатури в петте категории: „Устойчиво управление на водите”, „Устойчиво управление на битовите отпадъци“, „Енергийна ефективност на сградите“ и „Устойчива мобилност” и нововъведената категория през 2018 година – „Устойчиво управление на публичните пространства“. Като сравнение с изданието на конкурса „ЕКООБЩИНА“ през 2017 година, броят на общините изявили интерес през 2018 г. нараства.

Победителите в „ЕКООБЩИНА“ 2018 са:
Категория „Устойчиво управление на водите“
- Община Етрополе – победител в категорията с население над 10 000 екв. жители
Категория „Устойчиво управление на отпадъците“
- Община Павликени – победител в категорията с население под 40 000 жители
- Община Пловдив – победител в категорията с население над 40 000 жители
Категория „Енергийна ефективност на сградите“
- Община Кнежа – победител в категорията с население под 40 000 жители
- Община Добрич – победител в категорията с население над 40 000 жители
Категория „Устойчиво управление на публичните пространства“
- Община Чипровци – победител в категорията с население под 40 000 жители
- Община Бургас – победител в категорията с население над 40 000 жители.

През 2018 година, организаторите на конкурса създадоха още една нова категория, ориентирана към гражданите и местните НПО, наречена „Спорт и гражданско общество“. Тя отбеляза изключителен успех, като подадените проекти в нея бяха над 120. Победителите в нея са:
Организация „Ruse Go – безплатен спорт на открито в Русе“, с проект „Игри и спорт за цялото семейство“ и СНЦ „Черно море ултра“, с проект „Туристически маршрут Черно море“.
Кметовете на общините лауреати бяха наградени от официалните гости на събитието, както и от представители на корпоративните партньори на „ЕКООБЩИНА“ 2018. Те получиха специалните награди – учебно пътуване във Франция за двама представители на общината, съфинансирани от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и от Министерството на околната среда и водите, чрез оперативните програми „Околна среда“ и „Региони в растеж“.