fbpx Отстъпките властват на параза на имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Отстъпките властват на параза на имоти

етикети

Малките по площ апартаменти, главно ново строителство, с високо качество и добра локация на цена до 25 000 евро са сред най-търсените на пазара на недвижими имоти през първите месеци на 2010. Тези сделки заемат 34% от общия обем реализирани продажби.
Според консултантите на АДРЕС те имат такъв успех, защото предлагат изключително добри параметри за атрактивна ниска обща цена.

„Предлагането на този тип жилища намалява, а строителството на нови сгради не бележи висока активност в момента. Като резултат в близките месеци в този сегмент тенденциите могат дори да се обърнат и търсенето на малки апартаменти да надмине предлагането”, коментира Калоян Богданов, Маркетинг мениджър на АДРЕС.

През тримесечието се появи и друг основополагащ за пазара фактор, констатират консултантите на АДРЕС. Около 9% от сключените през периода сделки бяха с над 90% външно финансиране. По информация на клиенти купувачи, 4% са били изцяло заемен капитал – ипотечен кредит съчетан с потребителски без поръчители или заем от роднини. Сравнително по-малките суми, които са необходими за покупка днес, създават условия за използването на такива схеми.

Отстъпките продължиха да задължителни. Преговори за намаляване на първоначално обявената цена са водени в 87% от случаите. Средната отстъпка се движи около 3000 евро. Насърчени от банковите реклами, част от продавачите вече са постави по-високи цени на имоти, но при поява на купувач с интерес ги смъкват
Статистиката сочи, че на база реално сключени сделки спадът се запазва в рамките на около 5%.

В момента се забелязват две основни групи от купувачи. Едната е тази на купувачите между 25 и 30-годишна възраст, които използват ипотечен кредит за покупка на апартамент, за да придобият имот в периода на ниски цени. Другата група купувачи е тази на 40-50-годишните инвестиционно настроените играчи, което може и да е добър знак за бъдещето на пазара на недвижими имоти.

Спадът на пазара на наеми обаче продължава да е сериозен и в центъра на София дори близо 50 кв.м. се наемат за едва 100 евро, а двустаен апартамент до Медицинска академия е отдаден за 180 евро.
Прогнозата на АДРЕС е, че тенденция към плахо и символично поскъпване на имотите може да започне да се усеща едва през третото, дори четвъртото тримесечие на 2010 г. „Това ще се случи единствено и само при условие, че икономическата ситуация в България се подобри и се появи всеобщо усещане за стабилност на доходите.”, казва шефката на компанията Цветелина Тасева.