fbpx Парцалфест прави от нищо нещо | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Парцалфест прави от нищо нещо

етикети

За трета поредна година в Цар Симеоновата градина в Пловдив ще се проведе „Парцал Фест” – гражданска инициатива, която цели да насърчи обществото ни към по-разумно потребление. Ненужните вещи могат да бъдат претворени в нови използваеми и дори по-ценни изделия, че можем да творим и създаваме полезни вещи сами.
Фокусът на това издание е детското възпитание за устойчиво потребление и природосъобразен начин на живот. В него ще се включат близо 30 участника, които ще изложат своите творения и ще организират детски творчески работилници за децата на Пловдив.

За дата на събитието организаторите не случайно са избрали 1-ви юни, за да предложат един алтернативен метод за празника – вместо децата да прекарат времето си в заведения за бързо хранене или в детски центрове в моловете, ще могат да прекарат един незабравим ден на открито, да сътворят с ръцете си най-интересните играчки от рециклирани или естествени материали, да спортуват, да се смеят и да научат под формата на игра много полезна информация за начините, по които могат да помогнат със свои сили за опазване на безценната ни природа.

Децата, които ще посетят фестивала ще имат възможността да се включат в множество творчески ателиета, в които сами да изработят своя подарък, като например:
- кукли и животинчета от чорапи и текстилни отпадъци;
- бижута от макарони;
- сапунчета;
- брошки от плат;
- кутии за съкровища от пластмасови бутилки;
- оригами на защитени животни;
- да се научат да тъкат с парцали или да плетат на една кука и много други изненади.

Събитието ще включи специално валдорфско ателие „С детски ръце и сърце”, в което ще се изработват играчки, развиващи въображението, чувстването и мисленето. Валдорфския подход на възпитание на децата ще бъде представен и със сцена „Приказките на баба”, припомняща народна мъдрост за предаване на опит. Както баба вдъхновява детето със своето съпреживяване, така и валдорфският учител се стреми да чете в клас, с влизането в образите на героите, децата се усещат в различна роля /добрия/лошия герой/ и така безболезнено добиват социален опит.

Ще има още много игри и забавления на открито, както и много подаръци и изненади за малчуганите.

В програмата на фестивала има и няколко благотворителни инициативи. Движението на българските майки ще се включи с благотворителен базар на ръчно изработени изделия от членове на фондацията, като събраните средства ще подпомогнат работата по проектите в домовете за деца, лишени от родителски грижи в Асеновград, Зелениково и Нареченски бани.

Animal Hope също ще събират средства за бездомните животни в нужда, като са подготвили освен благотворителен базар на стоки за домашни любимци, но също така и забавен празник „Куче с дете”, с много игри, конкурси и награди, за да научат децата, че детството е най-щастливо с верен приятел до тях.

„Парцал фест” се организира с доброволни средства и усилия и всеки при желание може да подкрепи и мотивира организаторите за бъдещи подобни прояви с обществена значимост.