fbpx Пазарът на софтуер за управление на бизнеса върви напред | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пазарът на софтуер за управление на бизнеса върви напред

Когато в средата на 90-те години навлизащите на пазара Западни инвеститори започнаха да се установяват по-сериозно на българския пазар, една от първите задължителни точки в бизнес плана им за стартиращите няколко месеца беше внедряване на ERP система. Повечето родни мениджъри тогава или нямаха представа за това странно съкращение или не им пукаше. Българските софтуерни компании пишеха само счетоводни програми и нямаше българска ERP система, а дори и Microsoft беше далече от бизнес софтуера.
20 години по-късно картината е коренно променена.

ERP системи работят в 19 индустрии и 71 бизнес сектор (benchmark Eusrostat, NACE Rev.2) в българската икономика. Над 50 ERP производители опитаха своя шанс в партньорство с над 100 интеграторски компании. Флотилията на компаниите в бизнес софтуера осигурява близо 1000 работни места и генерира годишни приходи от 171 млн лв. Повече от 20 български ERP системи се появиха на пазара, а Micrsoft, заедно със SAP, Infor и Oracle вече е разпознаваем лидер на пазара на бизнес софтуер в България. Няколко водещи гръцки ERP доставчици със сериозни позиции в Югоизточна Европа взеха завиден пазарен дял и в страната.

По най-груба оценка на CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., ERP системи са отговорни за управлението на бизнеса на компании в България с общо над 530,000 работни места и над 77 млрд. лв годишни приходи.

Не липсва и провалени проекти. Десетки компании се наложи да сменят ERP системи - подвеждане от класически PR похвати, лош избор поради липса на ИТ професионалисти с опит или предоверяване, някои клиенти дори затвориха.

След кризата от 2008 г., в която българският капитал нямаше никакъв опит и влезе с голям риск, по-голямата част от собствениците и управляващите компании в страната вече са наясно, че ERP система става задължителен и е незаобиколим бизнес фактор. Нещо повече - дори в банките разбраха, че компаниите с внедрена (и работеща) ERP са по-надеждни кредитополучатели и някои свалиха от рисковия компонент на кредита, което пък им отвори пазарен дял.

Най-силната година за 20-годишния период изненадващо се оказа 2013-а - годината на европроектите с 11 % дял от всички инсталации.

Двадесет години са един изключително дълъг период що се отнася до технологии и пазар. Ето защо ние решихме да изследваме и последните три години и да сравним резултатите с целия период за да открием тенденциите. А те са наистина страховити - много пари, много проекти, излизане на десетки играчи от пазара, невъзможно на пръв поглед преразпределение на пазарен дял, смяна на водещи позиции по индустрии и по сектори. btw, две системи в Топ-5 през последните три години се оказаха на български фирми.

От 19-те индустрии се очертаха ярко само две водещи, които са с над 400 инсталации.

А потенциала на пазара в България никак не е малък - от няколко стотин в средния бизнес, до няколко хиляди в малкия, странно е но все още има и няколко десетки от едрия бизнес.

Поне в едно отношение вече повечето собственици и управляващи на малки, средни и големи бизнеси в България вече са наясно - по-добра ERP система - по-добра конкурентоспособност, което в условията на глобален пазар може да означава и правото и шанса да се оцелее и да се печели.