Пет години френско-българска търговска камара

Френско-българската търговска камара отпразнува своя пети рожден ден със специално събитие в столичен хотел, на което се събраха водещи личности на френския и български бизнес. Сред гостите бе и Министърът на регионалното развитие и благоустройството г-н Росен Плевнелиев. Той изрази благодарност към френските компании за избора им да станат част от българската икономика, за направените от тях инвестиции у нас и за откритите работни места. Към настоящия момент над 10 000 българи работят за 123 френски компании.
В последните години е увеличен пазарния дял на Франция в България - стойността му е 4,1 % към настоящия момент, както и сладото на търговския обмен между Франция и България, което отчита излишък за първите шест месеца на 2010 г. от 67 милиона евро. В камарата участват 130 френски и български компании, като от началото на тази година до настоящия момент броят на присъединилите се към сдружението фирми е 20. Спрямо делът на френските инвестиции у нас, приоритетен е този на промишлеността - 58%. Следват го сферата на финансите с 28%, търговията - 11%, селското стопанство, съобщенията, строителството, банков сектор - 7,5% и др.
Ежегодно нараства и броят на френските туристи в България, като за 2009 г. към м. септември техният брой възлиза на 162 501. България е петата страна-членка на Европейския съюз, посочена от Франция като неин стратегически партньор. Франция е шестият по големина търговски партньор на България.
 

Facebook comments