fbpx Среща на занаятите в Етъра | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Среща на занаятите в Етъра

Повече от 60 майстори ще си дадат среща от 3 до 6 септември 2011 г. в Архитектурно-етнографски музей „Етър”- Габрово, където ще се проведе IX-ят Международен панаир на народните занаяти. Те ще представят пред посетителите на комплекса най-различни занаяти като грънчарство, ножарство, керамика, дървообработващи занаяти, тъкачество, българска бродерия, бакърджийство и редица други. Представители на Италия, Шотландия, Румъния, Мароко и Япония ще демонстрират пред българската аудитория традиционни за тяхната страна занаяти като: дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали/царевична шума, листа от палма и лико/, традиционно плетене на вълнени изделия, демонстрации на традиционно японско изкуство- оригами, изписване на японска писменост, изработване на икони върху стъкло и др.

о традиция в панаирните дни ще се демонстрират традиционни трудови дейности: плетене на кошове, панери и кошници, плетене с царевична шума, пушене и печене на сливи, както и боядисване на вълнена прежда с естествени багрила. Темата на традиционното за панаира майсторско състезание тази година е „Гайтанджийство”/ работа с гайтан/, което ще започне от 2 септември в 12:30 часа в къщи от чаршията при АЕК „Етър”.

В рамките на четири дни шестима майстори ще покажат какво умеят пред председателя на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/ Величка Георгиева, която ще журира техните изделия. На специално организираната „Вечер на майстора” ще бъде обявен и победителят в състезанието, който ще бъде възнаграден с голямата награда - “Сребърна хлопка”. Най-добрият от всички състезавали се майстори ще получи почетен диплом, парична награда и право на изложба-базар през м. септември 2012 г. в изложбената зала на АЕК “Етър”.

Съпътстващо мероприятие от Международния панаир е Седмата международна научна конференция „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще”, която ще се проведе в рамките на два дни /2 и 3 септември т.г./. В нея над 40 специалисти от България и чужбина ще вземат участие със свои научни съобщения. По време на научната конференция ще бъде презентиран и най- новият VI том на книгата „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще” от миналогодишната конференцията. На 3 септември 2011г. от 11:30 часа в голямата изложбена зала на музея ще се състои официалното откриване на изложбата-базар на Жулиета Георгиева от гр. Пловдив - победител в миналогодишното майсторско състезание „Плетене с царевична шума”. Дните на Панаира ще бъдат „изпъстрени” и с богата фолклорна програма, която ще представя различни песни от тракийска фолклорна област, Пиринския край и Родопска фолклорна област. Началото на фолклорната програма е на 4 септември 2011 г. от 11:30 часа, когато ще се състои и самото официално откриване на Панаира на занаятите.

Участниците и гостите на Панаира ще имат възможността да присъстват и на изпълненията на световно известните „Бански старчета”, емблематичните смолянски „100-те каба гайди”, мъжка певческа група „Голешовски фантове” и фолклорните ансамбли „Загоре” от гр. Стара Загора и ансамбъл „Слънчев бряг”- гр. Несебър, както и на много индивидуални изпълнители на народни песни и танци. Любопитно е, че ще има участник и от Шотландия, който ще изпълни пред публиката традиционни фолклорни мелодии.