fbpx Плащането с карта или вързано устройство е предимство за половината българи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Плащането с карта или вързано устройство е предимство за половината българи

Значителен дял от 42% (или приблизително 2,3 милиона души) пълнолетни българи биха искали да плащат в обществения транспорт с банкова карта, смартфон, смарт часовник или друго свързано устройство. Това показва проучване на Visa, един от световните лидери в дигиталните разплащания. Тази нагласа е по-силна в градовете извън София (където достига 46% - 50%) и предимно сред граждани в активна възраст (18 - 50 години).

Резултатите от проучването потвърждават тенденцията на повишаване на интереса към електронните разплащания, иновациите и дигитализацията в големите градове и апетита на техните граждани към интелигентните решения, свързани с мобилността. Безконтактните разплащания увеличават значително удобството и сигурността при придвижването от точка А до точка Б.

В цяла Европа почти половината от пътниците в градския транспорт казват, че нуждата от различни билети за отделните превозни средства е неудобство. С осигуряването на възможност за безконтактни плащания в трамваите, тролеите, автобусите и метрото в София, Visa, Столична община, Центърът за градска мобилност и Банка ДСК подобриха преживяванията на милиони пътници като им спестиха време и премахнаха неудобството да носят постоянно пари в брой.

„Visa е готова да бъде партньор на българските общини в името на дигитализацията на масовия градски транспорт и интелигентното бъдеще на градовете. Идентифицирахме възможността за внедряване на система за билети с безконтактно разплащане в софийския граски транспорт с ясното съзнание, че това ще даде тласък на цялостната дигитализация на града и ще го изведе една крачка напред към развитието му като интелигентен град,“ заяви Красимира Райчева, мениджър на Visa за България, по време на конференцията "Visa - партньор на иновативните общини в процеса на дигитализация на градовете", организирана от компанията съвместно с Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ).

В световен мащаб Visa даде началото на проекти в сътрудничество с публични и частни доставчици на услуги за градска мобилност в над 150 града.

С осигуряването на възможност за иновативни безконтактни разплащания в масовия транспорт, София влезе в редиците на световни метрополиси като Ню Йорк, Лондон и Сингапур, където милиони хора използват технологията на Visa, за да плащат за по-бърз, по-лесен и по-удобен начин на пътуване. Според резултатите от проучването на Visa, всеки втори софиянец разчита на градския транспорт и е наясно с с предимствата на дневния билет, платен с пластмасова или електронна карта Visa, без значение от банката или финансовата институция издател.

С цел да образова и популяризира ползите от дигиталните разплащания в масовия градски транспорт в България Visa организира промоционална кампания, която продължава до 30 юни.  Седмичните плащания с карта Visa в градския транспорт в София на стойност 5 и повече лева дават възможност за участие в томбола за 30 смартфона в периода на промоцията.