fbpx Пловдив се стяга за ONE ARCHITECTURE WEEK | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пловдив се стяга за ONE ARCHITECTURE WEEK

Близо 100 участници от 25 страни ще се включат в осмото издание на международния фестивал за архитектура ONE ARCHITECTURE WEEK, който се провежда между 18-ти и 27-ми септември в Пловдив. Инициативата е в подкрепа на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Тази година фестивалът ще представи тенденциите в съвременната архитектура с фокус върху избраната за 2015 г. тема - "При-общена река". Куратор на тазгодишното издание на архитектурната седмица е Мерве Бедир, архитект с дългогодишен опит в различни проекти от сферата на дизайна и архитектурата в цял свят.

Темата на фестивала "При-общена река" ще бъде представена в рамките на 8 експозиции, професионален форум, разговори и дебати с участници от цял свят, намеси, работилници, спортна програма, детска програма, парти програма. Гости ще бъдат някои от най-известните имена в съвременната архитектура, а българската архитектурна общност ще бъде достойно представена, както от нови, така и от вече утвърдили се имена.

"При-общена река" е и темата на централната изложба на фестивала. В нея ще бъде разгледана ролята на реките в историята на човешката цивилизация - в миналото, сега и в бъдеще. Крайната цел на тази експозиция, която ще наблегне на връзката река-град, е не да представи Марица и други реки по света, а да доведе реката по-близо до хората. „Марица има потенциал да се превърне в много любимо място на пловдивчани и това е един от начините да насочим вниманието им към нея. През вековете реката е играла изключително важна роля на регионално ниво и градовете на Марица имат възможност да я приобщят отново. Чрез фестивала се опитваме да разберем общите им нужди, желания и страхове. - коментира Мерве Бедир - Радвам се че имам възможност да бъда част от този мащабен и интересен проект.“

Сред другите експозиции в рамките на архитектурната седмица са фотографски, изследователски и плакатни изложби, които ще покажат успешни родни и международни примери за нетрадиционни решения и различни подходи при планирането на реките в градска среда; възможностите за използване на крайречните пространства, обръщайки специално внимание на връзката река - град.

Акцент на събитието е професионален архитектурен форум, който се провежда на 26-ми септември (събота) в Държавна Опера Пловдив, „Пл. Централен“ 1, и специално за него в България пристигат шестима световноизвестни архитекти, урбанисти и ландшафтни архитекти.

Друг голям акцент на ONE ARCHITECTURE WEEK, е дебат, които ще събере на едно място представители на европейските културни столици за 2019. Както е известно, наред с Пловдив през 2019, Европейска столица на културата ще бъде и италианският град Матера. Дебатът ще се състои на 26-ти септември от 11:00 в Държавна опера Пловдив, пл. Централен 1.

На 18-ти септември (петък) от 20:30 ч. започва концертът на Рут Колева. На кръглата сцена ще ви посрещнат симпатичните момчета от алтърнатив/инди рок групата Bears And Hunters. Малко след 21:00, страхотната Рут Колева ще изпълни специален акустичен соул лайв за всички гости на откриващото събитие.

Спортните събития в програмата на ONE ARCHITECTURE WEEK 2015 са част и от MOVE WEEK: ежегодната седмица на движението и спорта, провеждана в цяла Европа с цел развитието на масовия спорт, популяризиране на различни форми на движение и окуражаване на обществото за мащабно участие във физически дейности.