fbpx Полезни съвети за пътуване | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Полезни съвети за пътуване

Полезни съвети за пътуване

Европейците обичат да пътуват - средно около 10 пъти годишно, за развлечение в собствените си страни или в чужбина. На чело на класацията попадат чехите и словаците, които пътуват 19 пъти годишно, както и българите – 13 пъти.

По последни проучвания на Mastercard в България, почти 60% от българите пътуват поне веднъж годишно в чужбина. Предпочитаните дестинации на родните туристи са европейските и съседните страни, като всеки втори българин планира да пътува в Гърция (49,5%)3. Проучването показва също така, че българите, пътуващи в чужбина плащат с картите си основно за настаняване 67%, за пазаруване 68% и за храна – 31%3. Говорейки за България, страната е приветствала над 9 милиона чужденци през 2017 г. Почиващите са похарчили над 3,7 милиарда евро, като 13% от тях са били за настаняване, 24% за развлечение, 16% за храна и 11% за пазаруване. Над 40% от всички трансакции са били осъществени чрез разплащателни карти2.

Съветите за пътуване на Mastercard са създадени специално, за да направят ваканцията на хората още по сигурна и приятна докато се наслаждават на безценните преживявания, които им предлагаме.“, сподели Ваня Манова, мениджър на Mastercard за България и Македония.

Когато планирате пътуване:
- Дръжте под ръка телефонни номера: направете си списък с важни телефонни номера, преди да тръгнете на път.
- Поинтересувайте се какви предимства предлага вашата карта – като например туристическа застраховка или допълнителни услуги.
- Създайте си незабравим маршрут и посетете сайта priceless.com за безценни преживявания

По време на почивката:
- Харесвате ли храната, философията или пък гръцката митология? Атина ви очаква!
-  Обичате музика и забавления? Тогава за вас са фестивалите в Полша, Унгария, Босна, Румъния, Хърватия или Украйна и безконтактните плащания.
- Никога на оставяйте картата си без надзор: когато плащате в кафенета или ресторанти, поискайте сервитьорът да донесе терминала или пък вие отидете до него.
- Старайте се да плащате в местна валута: когато използвате картата си в чужбина, винаги плащайте в местна валута, което ще ви гарантира най-добрия обменен курс.

При завръщането в къщи:
- Проверете банковото си извлечение: Не забравяйте да проверите извлечението си и да известите вашата банката, ако забележите съмнителни разходи в срок от 30 дни.
- Споделете мнението и оценките си: Помогнете на други туристи като дадете оценка и мнение за любимите си места и преживявания.