fbpx Поредица събития преди световния винен конкурс у нас през 2016 г. | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Поредица събития преди световния винен конкурс у нас през 2016 г.

Каскада от събития ще предшества Световния винен конкурс, който ще се проведе за първи път у нас от 29 април до 1 май 2016 г. в Пловдив, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Тя е домакин на престижното състезание заедно с Международен панаир Пловдив, който ще бъде център на проявата.

Месеците до началото на предстоящата Винена Олимпиада ще са наситени със събития, подчертаващи значимостта на България като лозаро-винарска страна на световната карта, заявиха от НЛВК. По време на конкурса в програмата на журито са предвидени посещения на винарски изби и лозя, както и на културно-исторически и археологически забележителности, добавиха от там. Това ще допринесе и за подобряване на имиджа на страната като туристическа дестинация, тъй като се очакват над 320 дегустатори от 53 националности - известни търговци, еножурналисти, сомелиери и винени експерти, и повече от 1000 делегати със своите екипи.

България спечели домакинството на Световния винен конкурс в конкуренция с държави, които са сред най-известните производители. Пловдив беше предпочетен, тъй като е център на един от най-важните лозаро-винарски райони в страната - Тракийската низина, съхранила изкуството на древните траки да правят божествената напитка по тези земи пред повече от 9000 години, поясняват от НЛВК. 23-о издание на Concours Mondial de Bruxelles ще бъде организирано в партньорство с фирма Pobegex и с подкрепата на Министерството на туризма, Министерството на земеделието и храните и община Пловдив.