fbpx Потребителите предпочитат ползването на биометрични данни пред ПИН кодове | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Потребителите предпочитат ползването на биометрични данни пред ПИН кодове

Почти всички хора (93%), предпочитат биометричните данни пред ПИН кодовете за удостоверяване на плащания или други финансови услуги. Този резултат не е изненадващ, тъй като използването на биометрични данни (пръстов отпечатък или сканиране на ириса) е по-сигурно и елиминира неудобството да трябва да помниш ПИН код. Въпреки това, докато 92% от професионалистите в сферата на банкирането искат да приобщят биометричната технология, внедряването им към момента е непоследователно и само 36% от съответните мениджъри смятат, че имат подходящия опит за предоставяне на услугата.

За да адресират това предизвикателство, Mastercard и департаментът по компютърни науки в Оксфордския университет обединиха усилията си в изследването на тази бързо развиваща се технология и разработиха насоки в помощ на банките да разберат и успешно да вдъхнат живот на мобилните биометрични данни.

„Ефективните мобилни биометрични данни стават част от по-широкия опит на финансовите услуги, насочени към потребителите, които дават възможността за незабавен достъп до финансовата им информация или за разплащане. Те насочват тенденцията към бъдеще без пароли, където дигиталната идентичност е изцяло свързана с това кой си, а не какво помниш“, коментира Аджай Бала, президент Бизнес решения за сигурност в Mastercard.

Mastercard Identity Check Mobile, достъпен в страни по целия свят, драстично ускорява дигиталното преживяване при разплащане, като същевременно подобрява сигурността. Картодържателите удостоверяват самоличността си, използвайки скенер за пръстови отпечатъци на смартфона си или чрез технология за разпознаване на лице със „селфи“.
Предвид, че глобалните продажби на смартфони се очаква да достигнат ниво от 400 милиарда долара до следващата година, навсякъде хората ще имат достъп до този инструмент, който прави мобилните биометрични данни възможни. Чрез инициативи като сътрудничеството с Оксфордския университет Mastercard повежда всеобхватното и отговорно внедряване на мобилните биометрични решения във финансовите услуги.