fbpx Потребителите препочитат да не плащат за сигурност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Потребителите препочитат да не плащат за сигурност

Потребителите препочитат да не плащат за сигурност

В съвременния свят загубата на цифрови данни означава загуба на част от самоличността. Това показват данните от проучване, проведено за „Лаборатория  Касперски“ от агенцията за маркетингови проучвания „О+  Рисърч“ през май 2012 г., потвърждават доколко важна е сигурността. Според проучването, 95 % от настолните компютри и 92 % от собствениците на лаптопи по света са защитени от злонамерен софтуер и други заплахи по един или друг начин. Въпросът е доколко ефективни са тези решения за компютърна сигурност и именно тук се крие проблемът. —поред проучването 69 % от потребителите не плащат за антивирусния софтуер, инсталиран на техните компютри.

Днес на пазара има редица безплатни антивирусни програми, но всички те са с твърде ограничена функционалност. Същевременно търговските решения предлагат много различен набор от предложения – компаниите за софтуерни разработки се концентрират върху комплексни продукти, които включват защитна стена, анти-спам филтри и филтри срещу неправомерно придобиване на информация (phishing), както и други инструменти, допълващи основната защита срещу злонамерен софтуер. Именно тези модули, които рядко се наблюдават в безплатните решения, рядко предоставят действителна сигурност по време на редовните потребителски дейности, като например посещаването на уебсайтове, общуване в социалните мрежи и извършването на финансови операции онлайн.

Любопитен факт е, че 22 % от интервюираните считат безплатния антивирусен софтуер за плод на социалната отговорност на компаниите за разработка, т.е. те полагат грижи за онези потребители, които по лични или финансови причини не могат да си позволят антивирусна защита. Около 31 % от участниците в проучването считат, че безплатният софтуер е вид платформа, която програмистите използва за реклама на своите най-добри търговски продукти.

В рамките на проучването, специалистите на „О+  Рисърч“ също така опитаха да определят колко често интервюираните използват предварително инсталиран антивирусен софтуер. Оказа се, че 60 % от интервюираните получават пробна версия на антивирусна програма със своя компютър или лаптоп. Близо 13 % от тях продължават да използват предварително инсталираното решение след пробния период, докато 30 % от потребителите в крайна сметка са преминали към друго решение. Любопитно е да се отбележи, че 2 % от интервюираните не са предприели никакви стъпки след края на пробния период и са оставили своя компютър незащитен.

Facebook коментари