fbpx Повториха пътешествието на Капитан Скот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Повториха пътешествието на Капитан Скот

Повториха пътешествието на Капитан Скот

В петък 07 февруари в 1.15 сутринта британските полярни изследователи Бен Сондърс и Тарка Л’Херпиниере пренаписаха историята след като завършиха, за първи път в историята, злополучното пътешествие на емблематичната експедиция Terra Nova на капитан Робърт Фалкън Скот.

След като предприемат трудния преход от 1795 мили през негостоприемния пейзаж на Антарктика на двупосочно пътуване до Южния полюс и обратно, Бен и Тарка извършиха световен рекорд за най-дълга полярна експедиция без помощта на машини в историята.

Пътешествието, продължило общо 105 дни (малко над ¼ от една година), тласна границите на физическата и психическата сила на духа и вдига летвата за полярни експедиции в бъдеще. Бен и Тарка теглиха шейни, които първоначално бяха с общо тегло от почти 200 килограма всяка шейна и изминаваха средно на ден по 17 мили при ниски температури, понякога дори стигащи до -46о C и студен вятър.

"Понякога ние се озовавахме в бедствено положение на силен студ, вятър и висока надморска височина на плато, с отслабени сили поради намалени дажби и по-близо до ръба на оцеляването, отколкото аз някога съм очаквал това пътуване да ни подложи. В този момент, двамата с Тарка изпитвахме едновременно комбинация от страхопочитание и дълбоко уважение към издръжливостта, упоритостта и силата на духа на капитан Скот и неговия екип, преди повече от век."

Капитан Скот и хората му са загинали след като изминали почти 1600 мили и този подвиг никога не е бил надминат в продължение на 100 години, до днес.

Intel и Land Rover са съвместни партньори на експедицията на Скот. Land Rover подпомага Бен в обучението му, който го е отвело на много недостъпни места из цяла Великобритания, Европа и Гренландия; а Intel осигурява ултрабуци, захранвани с най-новото 4-то поколение Intel ® CoreTM процесорна технология, която позволява на Бен и Тарка да споделят пътуването си със света по протежение на целия им път в ежедневния си блог. Intel подложи своята технология на изпитания в продължение на няколко седмици преди заминаването на Бен и Тарка, като замразяваше ултрабуците си при температури от -40C.