fbpx За първи път ракета втора употреба влезе в действия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За първи път ракета втора употреба влезе в действия

Сателитът SES-10 бе успешно изведен в орбита на борда на доказаната в полет ракета носител SpaceX Falcon 9, вчера, в 18:27 местно време, от космодрума на NASА, Кеnnedy Space Centre, във Флорида. SES-10 е първия търговски, геостационарен сателит изведен в орбита чрез повторно използвана ракета носител.

На борда на сателита има Ku-честотна апаратура с 55 транспондера с 36MHz еквивалент, от които 27 са допълнителни. Сателитът ще изпълнява различни мисии в орбита, една от които ще е да осигурява покритие над Латинска Америка. Мощните излъчватели на SES-10 ще подсигурят телевизионно излъчване директно-до-дома за ТВ дистрибутори, както и капацитет за мобилни услуги.

SES-10 ще замени капацитет на друг SES сателит на 67 Запад и ще осигури допълнителен трансфер над Мексико, Централна Америка, Южна Америка и Карибския басейн. 

Изстрелването на сателита е в отговор на споразумението с Андската общност (Боливия, Колумбия, Еквадор и Перу). Целта е SES да осигурява капацитет за всяка от държавите в региона, както сателита Simón Bolivar 2. Общността се стреми да изгради своя сателитна мрежа, за да се възползва от ресурса, който предоставя позицията 67 градуса Запад.

“Успешното изстрелване на SES-10, на борда на първата рециклирана ракета носител на SpaceX, дава старт на нова ера в космическите програми. Горди сме, че партнираме със SpaceX в това иновационно приключение, за използването на употребявана ракета носител, която ще направи управлението на товарите и разходите по изстрелването значително по ефективни", заяви Мартин Халиуел, главен технологичен директор в SES. “Допълнителният капацитет на SES-10 е идеален за осигуряване на телевизионни услуги с по-добро качество на картината и по-мощна широколентова  свързаност, силно желани от потребителите в Латинска Америка и Карибския басейн.”

“Радостни сме от успешното повторно изстрелване на ракетата носител Falcon 9. Това е исторически крайъгълен камък по пътя към пълно и бързо рециклиране на ракетите.“ Заяви Гуен Шотуел, президент и главен оперативен директор в SpaceX. “Радваме се, че постигнахме този успех със SES, които бяха силен поддръжник на SpaceX и иновациите през годините.”

Сателитът SES-10 бе построен от Airbus Defence and Space и се базира на платформата Eurostar E3000. Сателитът разполага с плазмено-електрически двигател за маневриране в орбита и химически двигател за първоначално набиране на височина.

SES (Euronext Paris and Luxembourg Stock Exchange: SESG) e водещият в света сателитен оператор с флотилия от над 50 геостационарни сателита в орбита (GEO) и, благодарение на своите O3b мрежа, 12 сателита на средна земна орбита (MEO).