fbpx Предприятие разработва системи срещу загубата на вода | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Предприятие разработва системи срещу загубата на вода

Предприятие разработва системи срещу загубата на вода

В град Казанлък бе официално открито предприятието за водопроводна арматура на фирма ВАТО БГ ООД. Компанията е изцяло българска, работеща в сферата на ВиК.
България е една от най-бедните на вода държави в Европейския съюз. Въпреки това, според данни, изнесени от Иван Иванов, председател на Българската асоциация по водите, от 50 до 70% са загубите на вода в момента средно за страната. Според Иванов това се дължи на лошото състояние на водопреносната система в страната. Според експерти в сферата на водоснабдяването е необходимо спешно да бъдат предприети мерки свързани с управление на течовете в системата. Сред удачните методи за справяне с това е управлението на налягането, което се осъществява в наличната мрежа. Точно в тази сфера екипът на Вато БГ е разработил част от иновативните си системи.
Разработените програми спомагат за бързото и ефикасно намаляване на загубите на вода с до 20%. В следващите десет години компанията очаква да генерира близо 100 млн. лв. приходи и да създаде повече от 200 работни места.
В последните две години са инвестирани близо 3 млн. лева в създаването на предприятие за производство на водопровода арматура. Основна част от производството е за контролна и регулираща арматура по лиценз на един от най-добрите в света производители.