fbpx Представят възможностите на отбранителната ни техника | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Представят възможностите на отбранителната ни техника

Над 100 представители на дипломатически мисии у нас и 20 чуждестранни делегации присъстваха на откриването на Международната изложба за отбранителна техника „Хемус 2014 – отбрана, антитероризъм, сигурност“. Посланици, военни и търговски аташета, специални пратеници на държави от Европа, САЩ, Азия, Близкия Изток и на НАТО дойдоха да видят експонатите на 60 изложители от десет страни. Изложението продължава от 28 до 31 май в Международен панаир Пловдив. То се организира от фондация „Хемус '95” под патронажа на Министерството на отбраната и Mинистерството на икономиката и енергетиката.

Износът на специална продукция през миналата година е нараснал с 18 млн. евро и е достигнал 233 млн. Евро по данни на Министерството на икономиката.

„Изложбата „Хемус“ все повече се обръща и към гражданския сектор, вече покрива по-широк спектър от браншове. Фирмите показват повече изделия, затова ангажираните експозиционни площи тази година са с 18% повече.

В експозициите са показани новости за сухопътни войски, вонноморски и военновъздушни сили, за оборудване на бойците и за общо осигуряване на армията. Част от изделията са с гражданска употреба и се използват в сферата на личната безопасност, екологичния мониторинг, управлението на трафика в градовете, защита от кибератаки и други области.

Интерес представлява изключително модерната бронира машина за пехотата на FNSS, специализираната колесна техника, представена от Titan Machinery и „Мерцедес”, последните достижения в областта на комуникационните и информационни системи на фирмите Rode&Schwarz, SAAB, Atlas elektronik, корабостроенето в експозицията на Leurssene, оръжейните и ракетни системи на Diehl и MBDA, посочи заместник-министърът на отбраната Иван Иванов на пресконференция преди старта на изложбата.

В изложбата се включиха най-големите български производители, научни институти и университет, работещи в областта на отбраната и сигурността.

Интерес представлява машината за спасителни действия при наводнения, произведена от „Терем-Ивайло“. Тя се движи във вода и по суша, спасява наведнъж до 20 души. Има и носилка, с която пострадал може да бъде подаден на хелкикоптер.

Демонстрационно учение „Бойни умения в екстремни ситуации” е планирано за 30 май. Екипи на Сухопътните войски, Военновъздушните сили и Военна полиция ще залавят терористи и ще обезвреждат взривни устройства.