fbpx Приложения могат да спасяват човешки живот | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Приложения могат да спасяват човешки живот

Приложения могат да спасяват човешки живот

 През изминалата година бяхме свидетели на наводнения, земетресения, урагани и горски пожари. Голям брой хора са били в неизвестност, уплашени и зле осведомени. Сигурно ще е било по-добре, ако те разполагаха с приложения за търсене или оказване на спешна помощ, които можеха да им помогнат в случай на нужда?

Броят на притежателите на смартфони нараства значително в глобален мащаб, а с него нараства и броят на приложенията, които се създават с цел да помогнат на хората в техните ежедневни дейности. Потребителите използват смартфоните си, за да общуват и да се свързавт с места, хора и вещи. Именно затова не е изненадващо, че именно спасителните групи, бърза помощ, пожарникарите и полицаите създават и работят с приложения, които потенциално могат да спасяват животи.

Едно такова приложение, наскоро представено от RnD Precision Imaging Inc. и много точно наречено RESCUE (Спасение), представлява лична локационна и предпазна система. Неговите характеристики включват силна звукова аларма, автоматично програмирани телефонни номера за първа помощ, изтеглени от бази данни, покриващи повече от 200 държави и региони, паник бутон-светкавица и GPS локатор, който работи с отклонение само няколко метра.

Друго приложение, наречено DisasterWatch, беше представено от Австралийското федерално правителство, с цел да осигури бърз и лесен достъп до информация за спешни случаи и бедствия на територията на страната. Приложението помага да се намалят ненужните обаждания към националния номератор за спешна помощ, които хората правят с цел да се информират допълнително по време на бедствия.

Съществува и приложение за спешна помощ, което вече може да бъде изтеглено и използвано през смартфони. То предлага информация за първа помощ и голям спектър от инструкции за справяне в критични ситуации – информира, свързва и помага на хората за важните решения, които трябва да бъдат взети по време на криза.