fbpx Против изграждането на нови ски съоръжения | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Против изграждането на нови ски съоръжения

Против изграждането на нови ски съоръжения

Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти (АБТТА) и Българската асоциация за алтернативен туризъм (БААТ) считат за неприемливо приемането на законодателни решения, които касаят българския туристически бранш, без предварително съгласуване с самите негови представители. Това се казва в становище, изпратено до министър-председателя и ресорни министри.

Според тях разширението на съществуващите и изграждането на нови ски-курорти и развитието на тяхната инфраструктура за сметка на качеството на природната среда е встрани от съвременните световни тенденции.
Според представителите на двете асоцииации у нас няма скрити резерви за нови туристи. Изграждането на нови съоръжения за зимни спортове в планината няма да привлече още туристи и защото условия не издържат на конкурентните условия в утвърдените дестинации – снежната покривка е проблематична и затова ски-сезонът е кратък (до 2-3 месеца). Създаването на по-мащабна мрежа от ски-съоръжения, неизползваеми средно 9 месеца в годината, ще постави под въпрос развитието на качествен летен туристически продукт в планините.