fbpx Проверяват за вода в пилешките продукти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Проверяват за вода в пилешките продукти

Проверяват за вода в пилешките продукти

Започнаха проверките за съдържанието на вода в пилешките продуктите в столична верига хранителни магазини. „Българската агенция по безопасност на храните ще проверява производителите, преработвателите и търговците. Вносното пилешко месо също ще трябва да се опакова в преработвателните предприятия по новия ред, съгласно Наредбата.
Наредбата гласи, че съдържанието на влага в пилешкото месо трябва да бъде не повече от 4,3 %, като водата в продуктите трябва да е само такава, която се поддържа физиологично в птичия труп, без да бъде допълнително добавяна. Тя не трябва да се обявява. Над тези количества вече е нарушение.
Санкциите, при нарушения на забраната, ще бъдат за производителите на такива пилета. При първо нарушение глобата е 10 000 лв., а при повторно нарушение ще бъде затварян обектът. Глобата за търговците е по-ниска - 5000 лв., тъй като е възможно в някой търговски обект да е допуснато да има такова пиле.
Проверката е първа по рода си и е сигнал към всички. Продукцията със съдържание на вода трябва да бъде свалена от щандовете”, обясни земеделският министър Найденов. Старата продукция трябва да отиде към хранителната банка или екарисаж.