fbpx 6 нови проекта от автомобилната индустрия ще разкрият 500 работни места | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

6 нови проекта от автомобилната индустрия ще разкрият 500 работни места

Активно работим по привличането на инвеститори в България от аутомотив сектора. В момента в процес на сертифициране в областта на автомобилната индустрия са 6 проекта с инвестиции в размер на 100 млн. лв., които ще разкрият около 500 нови работни места. Това заяви министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева на форума „Автомобилната индустрия среща властта“, който се проведе в София тех парк с участието на над 100 представители на сектора.

„Министерството поставя като свой приоритет развитието на високотехнологичните иновации, те ще са на предна линия в посока на ребрандиране на България като дестинация, където се създават нов вид продукти и услуги с висока добавена стойност и които са на основата на интелектуалния капитал“, каза тя.

Министър Стойчева подчерта, че аутомотив индустрията е изключително важен партньор за Министерството на иновациите и растежа. „Ние виждаме в представителите на сектора създателите на тази нова вълна на иновации, които развиват продуктите си на основата на научна и развойна дейност“, добави още тя.

Пред представителите на Аутомотив Клъстер България и Асоциацията на автомобилните производители министър Стойчева подчерта като ключово взаимодействието на МИР с автомобилната индустрията с цел привличане на значими компании от сектора у нас.

По думите на заместник-министъра на иновациите и растежа проф. Георги Ангелов през 2023 г. е сертифициран един проект в сектора на стойност около 14 млн. лв. и заявени 330 нови работни места.

По данни на Аутомотив Клъстер България над 85 хиляди души са заети в автомобилната индустрия у нас. Събитието, което се проведе в София тех парк, беше открито от президента Румен Радев и на него присъстваха над 100 представители на сектора.