fbpx Банките трябва да внимават с проблемните си имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Банките трябва да внимават с проблемните си имоти

Банките трябва да внимават с проблемните си имоти

етикети

 
Според експертите, занимаващи се с управление на проекти, банковите институции активно търсят решения за „рестарт” на придобитите си имоти.
„Преди да пристъпят към обезпечение на ново инвестиционно намерение за даден обект, институциите трябва да проучват внимателно и самия проект, и инвеститора. Подобен контрол е необходим, както показа и кризата от 2008 г., за да се избегне появата на нова вълна проблемни активи”, коментира Димитър Недев, управител на Корект Проект. 
Активният имотен пазар в момента е и добра почва част от проблемните имоти да се превърнат в успешни проекти с помощта на експертна оценка. „Вече имаме наблюдения, че в известна степен банките се поучиха от негативния си опит от времето на кризата. Днес те по-детайлно проверяват инвеститорите и търсят професионално мнение, за да подсигурят процеса”, казва Недев.
„За много от проблемните строителни обекти в България, резултат от кризата, може да се появи втори шанс, стига да е налице достатъчна инвестиционна прозорливост. Банките разполагат с голям обем проблемни обезценени имоти, загубата, от които може значително да се намали. Начинът това да стане, е като се изготви нов план за развитие и се стигне до успешна реализация на тези проекти”, коментира Недев.
Течащият в момента одит от страна на МВФ и Световната банка допълнително мотивира прецизността на финансовите институции по отношение на политиката им с проблемни активи – настоящи и потенциални. 
 
Според Недев са необходими няколко стъпки при реализацията на проблемен имот. На първо място стоят оценката и анализът на текущото състояние. Впоследствие, с помощта на консултант по недвижими имоти се изготвят препоръки за различните възможности за потенциално развитие на дадения имот. 
 
„Много е важно на този етап да се изготвят няколко алтернативни концепции за реализация на обекта”, коментира Димитър Недев. „Не бива да се забравя, че в същността си този проект е проблемна и успехът му ще е зависим от гъвкавостта и способността на инвеститора да смени една концепция с друга при необходимост”.
 
По думите му, не на последно място е нужно прецизно остойностяване на проекта, в т.ч. създаване на детайлен график и бюджет, план за управление на всички потенциални рискове и на финал – продажба на работещия вече обект.