fbpx Първата българска международна верига „Неделя“ хит в Румъния, чертае планове за Австрия и Унгария | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първата българска международна верига „Неделя“ хит в Румъния, чертае планове за Австрия и Унгария

Първата българска международна верига „Неделя“ хит в Румъния, чертае планове за Австрия и Унгария

 

След откриването на пет сладкарници „Неделя“ в Букурещ най-успешната верига сладкарници у нас стана първата българска международна верига и планира навлизане и на други европейски пазари като Австрия и Унгария. Историята й започва през 1993 г., когато Радослава и Георги Минчеви отварят малка сладкарничка на площад „Баба Неделя“ в София. И до днес предприемаческото семейство запазва убеждението си, че ръчната изработка, висококачествените продукти и пресните торти правят “Неделя” любима на цяла България. Двадесет и четири години по-късно сладкарници „Неделя“ имат над 30 обекта в осем града на България – София,  Варна, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Русе, Стара Загора и Хасково, както и над 300 служители.

 

Букурещ: мечтата, станала сладка реалност

За основателя на веригата Георги Минчев и неговия син Здравко, Букурещ е любов от пръв поглед: пазар, по-голям от родната София, на 50 км от най-близкия град, който зареждат. Започват международната си експанзия с вкусови тестове с румънски потребители и резултатите са еднозначни. Хората много харесват тортите. „Вярваме, че собствените обекти и франчайзът са двата най-ефективни начина да запазим контрол над позитивното изживяване за клиента“, споделя Здравко Минчев. 

„Неделя“ навлиза в северната ни съседка през ноември 2015 г. с обект в Baneasa Shopping City, водещ мол в Букурещ. Много скоро той е последван от 4 нови сладкарници в други столични молове и търговски центрове. През следващите 12 месеца семейната фирма си поставя за цел да открие 16 нови обекта в Румъния. Персоналът на сладкарниците „Неделя“ на север от Дунава до момента достига 40 души. „Трябваше да решим кое за нас е най-важно и това, разбира се, са страхотните торти“, обяснява Здравко Минчев. „Така стигнахме до нови формати на предлагане: повечето обекти в Букурещ са на самообслужване, което се предпочита от много румънци.“

10 на сто от тортите: в Румъния

Асортиментът е същият както в България, а любимата на румънците е тортата „Шоколадов еклер“. По последни изчисления вече 10 на сто от произвежданите торти „Неделя“ се продават в Румъния. Засега всички продукти се правят в София. Всеки ден в ранни зори сладкарските шедьоври заминават за Румъния и не пътуват много по-дълго отколкото до Варна. В „Неделя“ са доволни от резултатите в северната ни съседка  и ще продължат да се разрастват там, докато постигнат насищане, сходно с българския пазар.

Интересна, но важна подробност е фактът, че брандът е същият както в България. „Родителите ми много са мислили, когато са избрали името “Неделя” за фирмата и то наистина е страхотно по всички брандови показатели. Леснотата, с която го произнасят хората, които не говорят български, ме убеди да го използваме и зад граница. Гордеем се с произхода си и не виждам обективна причина да го крием“, казва в заключение Здравко Минчев.