fbpx Конгресни центрове по света | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Конгресни центрове по света

Конгресният туризъм се развива с невероятна скорост навсякъде около нас - на Балканите, в Европа, в Америка и на всички останали континенти. Ключът към професионалното провеждане на конгрес, семинар или симпозиум е изборът на място. На избора влияят много величини - бюджет, удобства, задължителни изисквания, репутация, имидж и не на последно място добре подготвени организатори. Хората от бранша се ориентират към изграждането на огромни комплекси, които да задоволят нуждите на всеки потенциален клиент. Безспорно има места, които държат първенството като архитектурата и дизайна и заедно с това предлагат изключителни допълнителни услуги на най-високо ниво.

Конгресен център Мелбърн, Австралия
Австралия е една от най-гостоприемните държави в света, а бизнесът там се развива спокойно и без излишен стрес. Мелбърн е с население от 3,5 млн. души. Повечето делегати, които се връщат от там са очаровани и казват, че това е може би единственият град с такива размери, в който няма нужда от кола - транспортът е организиран перфектно и автомобилите остават на втора линия.
Комплекс Мелбърн е предназначен за големи международни и местни прояви. Те могат да бъдат конгреси, семинари, изложения, срещи, гала вечери и други специални събития. На разположение са 50 помещения с обща площ над 10 000 кв. м. Аудиториите са три - разполагат от 460 до 1 499 седящи места. По-малките зали събират от 30 до 800 души. Организирано е изложбено място с площ около 7 300 кв. м. Сградата е удостоена с няколко награди за най-добро провеждане на конгреси, които са организирани според най-високите стандарти в бранша. Конгресният център е силно натоварен и графикът му е запълнен за година напред. Организаторите могат да се справят с всички изисквания, които може да има един конгрес или семинар.
www.mecc.com.au

Конгресен център Инсбрук, Австрия
Този център съчетава международните стандарти с тиролски чар и гостоприемство. Проектантите на сградата са се постарали да съберат всичко необходимо под един покрив на площ от 20 000 кв. м. Центърът е построен преди 30 години и оттогава досега си остава един от най-модерните центрове в Европа. През тези години той е разширен почти двойно, което му позволява да бъде домакин на най-големите изложения, провеждани в Австрия. В центъра има 15 зали, които са определяни като произведения на изкуството заради дизайна и атмосферата си. Най-голямата от тях има 1 500 седящи места. Освен просторни зали, центърът има елегантен ресторант, който предлага кетъринг и обслужване на място, подземен паркинг за 800 коли и видео-конферентна връзка.
www.come-inn.com

Конгресен център Ванкувър, Канада
Центърът е разположен върху 14 000 кв. м, като 8 500 кв. м от него представлява огромна изложбена зала, 1 500 кв. м са отредени за балната зала, а останалото пространство е под формата на семинарни зали и аудитории. В момента сградата
се реновира и разширява, като плановете са до 2008 г. тя да утрои размерите си. За никой не е изненада, че центърът е предпочитано място за конференции на американски организации и компании. Те представляват 80 % от клиентите на центъра. Останалите 20 % са посетители предимно от Северна Америка.
Сградата се намира в идеалния център на Ванкувър, което улеснява достъпа на посетителите до различни забележителности, както и до над 13 000 хотелски стаи. Градът е в разцвета си, особено сега, когато се готви за предстоящите зимни олимпийски игри през 2010 г. Домакинството ще доведе много туристи и фенове на зимните спортове, а в центъра ще се провеждат различни тематични изложения.
www.vcec.ca

Конгресен център Билбао, Испания
Сградата е дело на архитектите Сориано и Паласиос и е построена наново през 1999 г., тъй като местоположението ? не позволява разрастване. Центърът е достоен съсед на музея Гугенхайм. Новата архитектура в града има за цел да покаже съвременния образ на Билбао и конгресният център не прави изключение - той е по-скоро комплекс, съставен от различни по големина и форма постройки, като три от тях образуват основното ядро. Първата е предназначена за изложения и предоставя 150 000 кв. м за изложители и посетители. Във втората сграда се провеждат различни конгреси, семинари, симпозиуми и др. върху обща площ от 18 000 кв. м, а в третата се организират различни чествания, партита и по-екстравагантни мероприятия, като там спокойно могат да присъстват 20 000 души. Всички тези услуги са комбинирани със свръх модерни офиси, луксозни ресторанти, подземни паркинги и вечнозелени градини.
www.bilbaoexhibitioncentre.com

Конгресен център, Бирмингам, Англия
Центърът е насочен към бизнес туризма и предлага събитиен мениджмънт, професионални съвети, цялостно организиране на събития, логистика, кетъринг, изработване на рекламни материали и предоставяне на технологично оборудвани зали. Сградата разполага с 11 аудитории и 10 заседателни зали. Бизнес комплексът е един от най-големите конгресни центрове в Англия. Интересно е, че за разлика от другите специализирани сгради тук международните събития не преобладават, по-скоро са равен брой с местните мероприятия.
www.theicc.co.uk

Конгресен център, Бали
Достатъчно е да се спомене името на остров Бали и е ясно, че това е едно от екзотичните места за провеждане на работни конгреси и семинари. Сградата е разположена до един от най-хубавите плажове на курорта и на 10 километра от международното летище. Навсякъде около комплекса има луксозни хотели и ресторанти, както и новопостроено голф игрище, предлагащи всички възможни екстри за туриста. Центърът разполага с главна зала, която е с 2 500 седящи места и размер 2 400 кв. м, два балкона, на които се правят банкети на открито с размери 17 на 3 метра. В залата има монтирани големи екрани с размер 5 на 8 метра. Освен главната зала има и аудитория с 500 места, а изложбената палата е с обща площ от 5 000 кв. м, като 2 000 м от тях са на открито. Центърът разполага с огромен склад за изложители, както и служители, които помагат на клиентите с митническите документи. Има и осем по-малки стаи, някои от които са за лични срещи на високо ниво с максимум
10 места, както и зали за пресконференции и презентации до 100 души. Бизнес центърът осигурява достъп до целия свят чрез интернет, телефони, факсове, отдаване на техника под наем и многоезичен персонал, който да обслужва делегатите.
Освен че можете да си вземете слушалки за симултантен превод, можете да наемете фотограф, който да снима каквото пожелаете, както и секретарка, която да ви помага през дните на семинара или конгреса.
www.baliconvention.com