fbpx Първи публичен търг на имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първи публичен търг на имоти

Първи частен публичен търг, на който ще бъдат предложени за продажба няколко имота едновременно, ще се проведе в началото на март 2011 г. Организатор на т.нар. първи лот от търгове е консултантската компания “Алмарк”, специализирана в консултирането при покупко-продажби на недвижими имоти.
Предстоящият лот от търгове ще представлява единна процедура за продажба на няколко имота с явно наддаване, която ще се проведе в един и същи ден. Наддаването ще се организира за всеки имот поотделно. Желаещите купувачи могат да се включат само с подаване на заявка за участие, което може да стане до два дни преди търга. Не се изисква предварителен депозит за участие.

Ключов за успешния търг е механизмът за определяне на цената, базиран единствено на пазарни фактори. При класическа сделка обикновено продавачът обявява сравнително висока първоначална сума, за да тества нагласите на пазара и да се ориентира, а офертите и исканите коментари могат да бъдат само в посока надолу. При търга, напротив, една добра първоначална цена може да привлече значителен интерес, и то от страна на реални купувачи, а нерядко – в процеса на наддаване да се постигне дори по-висока от очакваната сума.

Сред заявените за продажба имоти са двустаен апартамент на ул. „Цар Иван Асен ІІ” в София; три апартамента в комплекс в гр. Банско на минимална първоначална цена 180 евро/кв. м. /без ДДС/; три съседни парцела в с. Ясна поляна, на 10 км от Приморско, с цена, започваще от 9 евро/кв. м. Предлагат се също така логистичен център в близост до летище София, производствени помещения до гр. София и гр. Велико Търново, парцел на бул. „Цариградско шосе” в столицата на цена от 50 евро/кв. М.

За изминалата 2010 г. консултантите от „Алмарк” са успели да проведат няколко успешни търга, доказващи, че частните търгове за имоти в България имат своя реален потенциал за развитие и налагане.

„Само преди седмица банките се обединиха около твърдението, че пикът на лошите кредити предстои. Това на практика означава, че през 2011 г. всеки, който изпитва затруднения с изплащането на вноските си, ще трябва или да намери бърз начин за реализация на имота или да влезе в процедура на публична продан чрез съдия изпълнител”, посочват от компанията „ Частните търгове ще са един от малкото спасителни механизми – неслучайно във Великобритания общият пазар на търгове за имоти възлиза на над 3,3 млрд. евро, като такива се провеждат 12-14 пъти годишно. У нас все още масовата част от потребителите бъркат двете процедури. Това, което отличава нашите търгове от другите е фактът, че участието в нашите е доброволно, а контролът върху ситуацията е 100% в ръцете на продавача”, обяснява още Палпурин.