fbpx Първи публичен търг на имоти | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първи публичен търг на имоти

Първи публичен търг на имоти

Първи частен публичен търг, на който ще бъдат предложени за продажба няколко имота едновременно, ще се проведе в началото на март 2011 г. Организатор на т.нар. първи лот от търгове е консултантската компания “Алмарк”, специализирана в консултирането при покупко-продажби на недвижими имоти.
Предстоящият лот от търгове ще представлява единна процедура за продажба на няколко имота с явно наддаване, която ще се проведе в един и същи ден. Наддаването ще се организира за всеки имот поотделно. Желаещите купувачи могат да се включат само с подаване на заявка за участие, което може да стане до два дни преди търга. Не се изисква предварителен депозит за участие.

Ключов за успешния търг е механизмът за определяне на цената, базиран единствено на пазарни фактори. При класическа сделка обикновено продавачът обявява сравнително висока първоначална сума, за да тества нагласите на пазара и да се ориентира, а офертите и исканите коментари могат да бъдат само в посока надолу. При търга, напротив, една добра първоначална цена може да привлече значителен интерес, и то от страна на реални купувачи, а нерядко – в процеса на наддаване да се постигне дори по-висока от очакваната сума.

Сред заявените за продажба имоти са двустаен апартамент на ул. „Цар Иван Асен ІІ” в София; три апартамента в комплекс в гр. Банско на минимална първоначална цена 180 евро/кв. м. /без ДДС/; три съседни парцела в с. Ясна поляна, на 10 км от Приморско, с цена, започваще от 9 евро/кв. м. Предлагат се също така логистичен център в близост до летище София, производствени помещения до гр. София и гр. Велико Търново, парцел на бул. „Цариградско шосе” в столицата на цена от 50 евро/кв. М.

За изминалата 2010 г. консултантите от „Алмарк” са успели да проведат няколко успешни търга, доказващи, че частните търгове за имоти в България имат своя реален потенциал за развитие и налагане.

„Само преди седмица банките се обединиха около твърдението, че пикът на лошите кредити предстои. Това на практика означава, че през 2011 г. всеки, който изпитва затруднения с изплащането на вноските си, ще трябва или да намери бърз начин за реализация на имота или да влезе в процедура на публична продан чрез съдия изпълнител”, посочват от компанията „ Частните търгове ще са един от малкото спасителни механизми – неслучайно във Великобритания общият пазар на търгове за имоти възлиза на над 3,3 млрд. евро, като такива се провеждат 12-14 пъти годишно. У нас все още масовата част от потребителите бъркат двете процедури. Това, което отличава нашите търгове от другите е фактът, че участието в нашите е доброволно, а контролът върху ситуацията е 100% в ръцете на продавача”, обяснява още Палпурин.

facebook коментари