fbpx Учредиха Асоциация „Банка на годината“ | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Учредиха Асоциация „Банка на годината“

Авторитети в областта на финансите и обществения живот на България учредиха Асоциация „Банка на годината“ – осемнадесет години след създаването на първите награди „Банка на годината“. В началото на юли в залите на Шератон София Хотел Балкан за тринадесета поредна година ще се състои връчването на наградите „Банка на годината“.

Асоциацията „Банка на годината“ състави работна група от експерти, която събира, обработва и систематизира данните от официалните годишни резултати на всички банки и чуждестранни банкови клонове в България. Информацията, която се използва за определяне на победителите, е публично достъпна, публикувана на електронната страница на Българската народна банка. По специална методология банките се класират в отделните категории. Носител на големия приз „Банка на годината“ става банката с най-голям комулативен резултат в категориите „Пазарен дял“, „Динамика“ и „Ефективност“. Класацията за „Чуждестранен банков клон“ се извършва аналогично на тази на банките, но се сравняват всички банкови институции със статут на „банков клон“, публикуващи отчетите си в БНБ.
Изключение прави наградата „Банка на клиента“, която се връчва на банката, събрала най-много от гласовете на клиентите.
Създател на отличията „Банка на годината“ и собственик на търговската марка е Валентин Панайотов, многогодишен издател на в. „Пари“.