fbpx Все още има пречки, жените да бъдат на ръководни позиции в бизнеса у нас | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Все още има пречки, жените да бъдат на ръководни позиции в бизнеса у нас

Половината българи смятат, че жените и мъжете не са равнопоставени в професионално отношение, като под равнопоставеност 27% разбират равни права, 19% – равни възможности за развитие и реализация на пазара на труда, и също толкова – липса на дискриминация, 16% поставят като критерий равното заплащане, а 14% – равните задължения и отговорности. Това показват данните от националното проучване, извършено от агенция „Тренд“. 

Основните резултати от него бяха представени на среща с медии по повод 10-годишнината на Съвета на жените в бизнеса в България (СЖББ). „Когато преди 10 години дадохме началото на Съвета на жените в бизнеса в България, знаехме, че се захващаме с амбициозна задача – да допринесем за постигане на истинска равнопоставеност в обществото ни и да насърчим професионалното развитие на дамите у нас. Още тогава бяхме наясно, че това не е обикновен проект с начало и край, а дългосрочна мисия и кауза, която ще изисква много упорита работа, посветеност и отдаденост“, разкри д-р инж. Боряна Манолова. 

Организацията вече обединява над 220 корпоративни, индивидуални и асоциирани членове, сред които попадат голяма част от водещите компании в страната, ръководени от жени. Според последните данни на СЖББ оборотите на компаниите, членове на организацията, формират около 15% от годишния БВП на страната.  

Сред резултатите от националното проучване на СЖББ, представено от Евелина Славкова от агенция „Тренд“, прави впечатление още, че мнозинството българи са съгласни, че мъжете в страната се реализират по-лесно на високи позиции в сравнение с жените (64% от всички анкетирани) и че жените са по-слабо оценени спрямо мъжете (54% от запитаните). Също така половината от българите смятат, че като цяло жените правят кариера по-трудно. 

„Като основен проблем за професионалната реализация на дамите запитаните в нашето проучване посочват семейните задължения и тези, свързани с отглеждането на деца, както и липсата на достъп до пазара на труда и на желание и активност за постигане на реализацията“, обясни Евелина Славкова. Едновременно с това обаче 65% от анкетираните смятат, че в България домакинските задължения са разделени поравно между мъжете и жените.

Цветанка Минчева, председател на УС на СЖББ и главен изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“: Когато жените са част от масата за взимане на решения, те носят със себе си гледни точки, нови идеи и иновативни решения, които помагат на бизнесите да намират решения извън рамките, както и да взимат по–информирани решения