fbpx Пускат уникална правоъгълна монета | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Пускат уникална правоъгълна монета

Пускат уникална правоъгълна монета

За празника на София Общинска банка ще пусне втората монета от специалната лимитирана серия от три монети, посветени на София, наречена „София през вековете“. Монетата е с портретните изображения на севастократор Калоян и Десислава от Боянската църква. Монетата е уникална за България със своята правоъгълна форма и цветно покритие.

„София е велик град с хилядолетна история, град на различни епохи, съчетание на различни култури, ценности, богатства и традиции. Общинска банка отсича тази лимитирана серия и я посвещава на София. Всяка монета е за различен исторически период и отразява развитието на града от античността, средновековието и до днес“, каза Сашо Чакалски, изпълнителен директор и председател на УС на Общинска банка.

Монетата е отсечена от сребро с проба 999/1000, с цветно покритие. Емитирана е в нумизматичен тираж от 500 броя за цял свят. Заедно със севастократор Калоян и Десислава, на нея е изобразен храмът „Св.Св. Никола и Пантелеймон“, известен като Боянската църква. Севастократор Калоян е сред бележитите управници на град Средец през XIII век, а Боянската църква със стенописите й – исторически шедьоври е един от символите на град София и е включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство.

Първата монета от поредицата „София през вековете“ е с образа на богинята Тюхе - покровителка на древния град Сердика и олицетворява антична София. Втората, която ще бъде пусната на 17 септември 2015 г. изобразява периода на средновековен Средец. Третата монета ще се появи през 2016 година и ще носи символиката на съвременна София.