fbpx Първи български гид за бирата | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Първи български гид за бирата

Първи български гид за бирата

В навечерието на Коледните празници Съюзът на пивоварите публикува първия по рода си каталог за сектора – „Пътеводител на българската бира”. Илюстрованото изданието съдържа любопитна информация за различните аспекти на бирената култура - от историята и традициите на пивопроизводството до характеристиките на видовете бира и златните правила за дегустация и съчетаване с храни.

За първи път за приятелите на пивото изчерпателно са представени 50-те традиционни марки бира, произвеждани и дистрибутирани от българските пивоварни компании. За всяка марка е дадено описание на нейните съставки, органолептика и ритуали за консумация. За характера на категорията от първостепенно значение са естествените суровини за производството на пиво: вода, малц, хмел, пивни дрожди и техните качества, които стават все по-важни за избора на потребителите.

Ето и някои любопитни факти за пивото:

- Бирата не съдържа мазнини и холестерол и е с ниско съдържание на прости захари.
- В 100 мл стандартна бира се съдържат 43 калории, а при безалкохолната те са едва 18.
- Умерената консумация на бира не води до напълняване. Редица научни изследвания развенчаха мита за „биреното коремче”.
- Само бирата и млякото съдържат молекулата никотинамид рибозид, която подобрява метаболизма в клетките, предпазва от затлъстяване, засилва мускулите, предпазва от диабет и удължава живота.
 - Благодарение на малца и пивните дрожди в 500 мл. бира се съдържат от 10 до 320 грама витамини от групата В. При консумацията на 1 л. пиво могат да се задоволят до 75% от дневните потребности на витамин В.
- Приносът на малца към антиоксидантния капацитет на бирата е оценен от учените на 86-95% в зависимост от вида бира и технологията на производство. Българската бира съдържа до 140 мг/л полифеноли.
- Хмелът в пивото „отключва” ендорфините, които са хормоните на радостта.
- Бирата подпомага красотата, като бирената мая има силно положително въздействие върху кожата, ноктите и косата на човека.

Изданието Пътеводител на българската бира се разпространява безплатно в ресторанти, пицарии, бирарии и барове, за да допълни коледното удоволствие от умерената консумация на пенливата напитка. Всеки собственик или управител на заведение може да се свърже на телефон 02/989 40 24 със Съюза на пивоварите, за да получи за своите клиенти безплатно Пътеводителя на българската бира.

Facebook коментари