fbpx 320 европейски градски региона вече ограничават по-старите превозни средства | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

320 европейски градски региона вече ограничават по-старите превозни средства

Водеща снимка
Да

320 европейски градски региона вече ограничават по-старите превозни средства

320 европейски градски региона вече ограничават по-старите превозни средства, които обикновено са по-замърсяващи, чрез зони с ниски емисии от транспорта (ЗНЕ). Това е увеличение с 40% спрямо ЗНЕ през 2019 г., според ново изследване на Кампания за чисти градове (Clean Cities Campаign), в която За Земята участва като партньор.

София е на прага да се сдобие с такава зона по предложение на Столична община, която да влезе в действие от 01.12.2022 г.

Това е необходима и доказала своите ползи за по-чист въздух в града мярка, за която от За Земята апелираме от години. На 21 юли предстои Столичен общински съвет да гласува предложението и София да стане 321 град на картата на Европа с градове ограничили достъпа на замърсяващите автомобили в своята среда. Но дали кметът си е свършил работата и може ли да се похвали със заявка за количество спестени емисии от транспорта и брой по-малко коли, който се движат в централната градска част благодарение на ЗНЕ?

Същевременно лятото е в разгара си и много европейци са на път за лятната си ваканция. Всички 10 от най-популярните туристически градове в Европа към момента не допускат в границите си движение на много от ЕВРО категориите бензинови и дизелови превозни средства, особено автомобили.

Любимата на туристите Италия има 172 ЗНЕ, повече от всяка друга европейска страна. В Германия функционират 78 ЗНЕ, в Обединеното кралство - 17, в Холандия - 14 и във Франция - 8. Португалия има само една ЗНЕ, в Лисабон. Много малко ограничения са в сила в страните от Централна и Източна Европа, като Полша и България се готвят да приложат ЗНЕ през следващите месеци.

Замърсяването на въздуха представлява извънредна ситуация за общественото здраве, според Световната здравна организация, причинявайки повече от 300 000 преждевременни смъртни случая годишно в ЕС. Моторните превозни средства са водеща причина за мръсния въздух в градовете. Проучвания показват, че ЗНЕ осигуряват значителни подобрения в качеството на въздуха и имат положително въздействие върху търговията и местния бизнес. Повечето жители искат всички бензинови и дизелови автомобили постепенно да бъдат възпрепятствани да влизат в градовете, според скорошно проучване.

ЗНЕ се простират в предградия, прилежащи градове и околовръстни пътища, влиянието им не е ограничено до градския център, както би било в София. Голяма част от тях забраняват влизането на дизелови автомобили със стандарт Euro 4 (или по-стари) и бензинови автомобили с Euro 3 (или по-стари), но някои позволяват и достъп до ЗНЕ срещу заплащане. При нас автомобили от екологична група трета (като само част от тях покриват стандарт ЕВРО 3) няма да бъдат засегнати от ЗНЕ в сегашния ѝ вид дори и през 2028 г. 

Броят ЗНЕ се очаква да нарасне с 58% до 2025 г., като достигне 507 броя според проучването въз основа на договорени планове или законови задължения. Растежът ще бъде най-силен в туристическата Испания, където 146 нови ЗНЕ ще бъдат въведени до 2024 г., докато във Франция 34 нови ЗНЕ ще бъдат в сила до 2025 г. ЕС е с намерени скоро да изиска от 424 градски зони, сред които е и София, да напишат или актуализират планове за устойчива градска мобилност, които да включват нови или по-амбициозни изисквания към ЗНЕ.

27 съществуващи вече ЗНЕ ще станат по-строги, включително в Лондон и Париж, двата най-големи европейски туристически града, плюс Амстердам, 7-ият по популярност. Париж, Амстердам и Копенхаген са готови да откажат достъп на всички бензинови и дизелови превозни средства до края на 2030 г., последвани от Брюксел през 2035 г. Този списък ще се разшири, след като 100 града тази пролет обещаха да станат климатично неутрални до 2030 г.

Схемата на ЕС за 360 милиона изисква всички европейски градове да бъдат въглеродно неутрални до 2050 г.

Очаква се ЕС да спре и всички продажби на автомобили с вътрешно горене до 2035 г., включително хибриди.

Големите производители на автомобили подкрепят целта, включително Volkswagen, Mercedes, Ford и Volvo.

Зоните с ниски емисии набират популярност през последните години и се прилагат все повече в цяла Европа. Техните цели, нива на амбиция, размер, обхват и график за етапно въвеждане на нови ограничения варират в зависимост от местния и националния контекст, което означава, че няма универсална формула за прилагане, която е валидна и успешна навсякъде. Но има принципи и подходи, които могат да се приложат към всички ЗНЕ, за да се гарантира тяхната ефективност.