fbpx Малки зелени проекти започват своята дейност | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Малки зелени проекти започват своята дейност

19 проектни предложения от 348 бяха отличени в конкурса „Направи си сам”. До края на октомври тази година спечелилите проекти ще създадат тактилна градина, ще залесяват, ще отглеждат пчели, най-разнообразни растителни и животински видове, екологично чисти зеленчуци, плодове и гъби. В рамките на инициативите ще бъдат изградени зелени пространства, детски площадки, градини за обучение на открито. Безплатна електронна книга за екологичното строителство, екопътека и екстензивен зелен покрив са само част от целите на жадните за знания и нетърпеливите за действия. Земляните ще компостират, ще възродят традицията на старите кирпичени сушилни и позабравените начини за вкусно и здравословно хранене. Те ще обърнат внимание и на  липсата на същински рекултивационни дейности след приключване на концесионните договори на въглищни мини в България.

В различните проектни дейности е предвидено да се включат деца и младежи, бодра група пенсионери, бежанци, хора с интелектуални затруднения, представители на малцинствени групи и още много сърцати и смели земляни.

„В страната има явна липса на публични фондове, по които неправителствени организации, а не само общини и образователни заведения, могат да бъдат бенефициенти. Това пролича както от големия брой подадени предложения, така и от споделените впечатления на кандидатите по време на интервютата. Има огромен потенциал от гражданска енергия и идеи, които остават скрити за институциите”, каза Наталия Димитрова, член на експертното жури на „Направи си сам”. Българските граждани все още трудно общуват с представители на бизнеса и иновативните компании, които могат да подпомогнат идеите им на местно ниво. Има голяма нужда и от стимулиране на дарителската култура и механизмите на т. нар. "crowdfunding" с цел подпомагане на подобни микроинициативи, добави Димитрова.