fbpx Ресторантите по време на пандемия | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Ресторантите по време на пандемия

От края на октомври динамиката на промените, които касаят ресторантския бизнес отново започна да кипи.

“Витошка работи на макс и кварталните заведения също” беше лайт мотив в коментарите на повечето хора, с които разговарях през последните 3-4 месеца от коронавирус карантината насам, но вече не. Има ли бизнес или не?

Сега и без карантина хората спряха да посещават ресторантите (въпреки, че към момента само нощните заведения са затворени). Бизнесът страда сериозно и много заведения са изправени пред фалит.

Оборотите през първата седмица на ноември са надолу с 50-60% по данни от БАЗ (Българска асоциация на заведенията) и СЗБ (Сдружение на заведенията в България). Въпреки това, старанието в обслужването и предлагането са на по-високо ниво, отколкото през 2019 г. Сега тези, които си позволяват да посещават ресторант са привилегировани да получават по-висок клас ястия и обслужване на доста достъпни цени. На практика, с толкова малко посетители и толкова много мерки за сигурност и дезинфекция, в момента ресторантите са много по-безрискови зони, отколкото супермаркетите.

Как постъпват клиентите?

В повечето случаи предпочитат да резервират по телефона, като предупреждават: “Изберете ми някоя маса по-далеч от другите” или питат: “Колко резервации имате за довечера?” Броят на онлайн резервациите се е повишил с около 10-15% през последните две седмици по данни на zavedenia.bg. Най посещаваните дни си остават петък и събота.

Панорамата отвъд България

За първи път в своята 30 годишна история ежегодната програма за награди на фондация "Джеймс Биърд" - отдавна разглеждана като Оскарите за хранителната индустрия - няма да посочи нито един победител през 2020 г. Решението идва, тъй като хранителната индустрия продължава да страда от сериозните последици на настоящата пандемия, която накара повечето ресторанти в САЩ да затворят вратите си и да освободят работниците. Фондацията се позовава на значителни и продължителни сътресения, причинени от пандемията, която създаде среда, в която според тях присъждането на награди няма да допринесе за развитието на индустрията в настоящата й трудна битка.
„Тъй като се стремим да предоставим програма за награди с най-високи етични стандарти, знаем, че правилният ход е да отстъпим назад и да направим равносметка за постиженията на номинираните и отличените“, казва главният изпълнителен директор на Фондацията Клеър Райхенбах. „Очакваме с нетърпение да върнем наградите, когато индустрията отново е готова за тях.“

Къде да отидем и какво да си поръчаме?

Животът въпреси всичко не е спрял. Специално за читателите на “Твоят БИЗНЕС” съм подбрал селекция от няколко нови места в София с характер и добра кухня, които могат да разнообразят приятно дните, в които тъмните нюанси са доста повече.

Мартини гардън

Намира се на бул. Васил Левски, в близост до пресечката с Раковски. Може някои от вас да са го чували като име, но сигурно никой не знае, че този ресторант е с ново управление и кухня, която е се движи в две направления - Европейска и Българска модерна. Избрах това място за вас, защото е спокойно, с голяма вътрешна градина и е прекрасно за срещи. Най-поръчваното ястие е авокадо с пълнеж от сирена и смокиня, но аз предпочитам да ви покажа на снимка Шопската салата, която освен, че е с много приятна визия, е предварително старателно овкусена. Като прибавим, че няма компромис в розовия домат, другите зеленчуци и качеството на сиренето, резултатът е превъзходна салата, която си струва да пробвате. За ваша изненада тук може да опитате и едни от най-добрите бъргъри в София.

Корията

Като изключим факта, че се намира на околовръстния път в близост до Казичане, което може да е далеч за някои, всичко останало, което може да се каже за това място са категорични плюсове. „Корията“ безспорно е най-модерният и комфортен парти комплекс в България без аналог. Той функционира активно от около година и е изключително добре поддържан, комбиниращ голям вътрешен ресторант със 120/180 места, по-малък салон на 2-ри етаж със 60 места, зала за бързо хранене със 60 места, весел детски салон за 30 палавника, прекрасна терасирана лятна градина със 150 места, горска поляна подходяща за коктейли и изнесени ритуали, и малка горичка, която също влиза в употреба за специални вечери сред дърветата. Безплатният модерен и осветен паркинг на комплекса е с капацитет над 200 места. Озвучаването с оборудване на Bose е повече от прилично и няма вечерен час за силата на звука. Програмно-контролираното осветление вечер създава магична атмосфера. Не остана място да ви разкажа за кухнята, за това само с две думи: световно ниво. И още три: шеф Димитър Дамянов.

Mediterra

В началото на септември отвори врати ресторантът на партера на чисто новия гранд хотел Милениум (кулите до НДК). Лично аз бях с резерви, когато отидох да дегустирам, но екипа, начело с шеф Асен Асенов успяха бързо да разсеят подозренията ми и да вдигнат летвата на респект. Обслужването напълно отговаря на очакванията за фасилити с 5 звезди. Като изключим приветливата хостеса на входа, останалата част от обслужващите са мъже. Менюто е семпло, но разнообразно и ястията са висок клас, определено. Прекрасно впечатление ми направи, че сервират салатите с два вида екстравърджин зехтин и палитра от най-различни видове прясно изпечен хляб. Гуакамолето им е от класа. Цените са петзвездни, но аз бих оставил 15-20лв за десерт с вода и кафе само заради комфорта. Имат много добър пастри-шеф.

The Revolutionary

Последното ми предложение е ситуирано в новооткрития (пак в началото на септември) петзвезден хотел Хаят на паметника Левски. Тук създателите на проекта са оказали специална почит на локацията, като са озаглавили ресторанта “Революционерът”. Изказвам адмирации за дизайнерите, които са успели да постигнат релация с иначе стерилния достолепен вид на новата сграда и едновременно да създадат приятен, предразполагащ комфорт на вътрешната обстановка в ресторанта. Чудесно осветеният салон с достатъчно въздух и привлекателни полукръгови сепарета разкрива великолепна гледка към паметника, а стъклените витрини са отлично изолирани от външния шум на преминаващите коли. Шеф диригентът на кухнята е италианецът Сами Флавио. Той е заложил на оригинални и нестандартни предложения в синхрон с революционната тематика. На снимката ще видите чудесно овкусената ми свежа салата с поширано яйце, която ми поднесоха с крехки резени фокача и екстравърджин зехтин с богат и свеж плодов вкус. Наздраве!

снимки: авторът

Ники Коев се интересува от светлата страна на живота и хората, които искат да направят света по-добро място. Мисията му е да помогне да откриете интересни заведения и места, където можете да си изкарате добре и да се порадвате на живота.  

https://ochilatitedegustatori.com