Рисковете при износ могат да се застраховат

Рисковете при износ могат да се застраховат

Доброто управление на рисковете при външнотърговските сделки е източник не само на сигурност при износа, но и на възможности за финансиране. В допълнение, предварителното събиране на информация за потенциалните контрагенти, заедно със застраховането на рисковете от неплащане от тях, е комплексно решение, което може да осигури стабилност при износа.

Това са част от полезните решения, които бяха дадени по време на кръгла маса „Финансиране на износа и защита от рискове от неплащане”, проведена в рамките на 70-то издание на Международния технически панаир.

Кръглата маса привлече компании от региона, които получиха информация за възможностите за проучване на чуждестранните си партньори, за услугите, които БТПП предлага и за прегледа на рисковете по страни и сектори в света. Милена Виденова от Кофас отбеляза, че „Рискът може да бъде намален като се разчита не само на публична информация, а и на експертно мнение.” Всяка компания може и да застрахова рисковете от забавяне на плащането или от неплащане, а полицата може да се използва при обезпечение за банково финансиране. Така тя може да си осигури достъпни средства за оборотни нужди, а и застраховката на плащанията е добра алтернатива на акредитива, банковата гаранция и други.

 

Facebook коментари