fbpx Ръст в корпоративните кредити | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ръст в корпоративните кредити

 
Ръст от 2,7% на пазарът на корпоративни кредити очакват от Сосиете Женерал Експресбанк за 2017, като в дългосрочен план той ще достигне до 6,9% до 2020 г. Основният двигател за този ръст ще бъдат инвестиционните кредити и това се дължи в голяма степен на предстоящия програмен период на различните оперативни програми. Това коментира Иван Драгомиров, ръководител отдел „Средни предприятия“ в банката.
 
На този етап, българският пазар е хомогенен, като почти всички банкови финансови институции предлагат сходни продукти и услуги, на приблизително еднакви лихвени проценти на своите клиенти. Според него за напред, акцентът на банките ще падне върху гъвкавостта и качеството на предлаганите услуги. С наличните в момента възможности за финансиране, включително с европейски инструменти и партньори, българският бизнес може да бъде уверен и да разчита на финансиране от страна на банките. Въпреки това, фактор в решението на представителите на бизнеса при избор на обслужваща и кредитираща банка ще бъде предлагането на индивидуални решения и подход, който да отговаря на нуждите на всеки съществуващ или потенциален клиент. 
 
След кризата българският бизнес стана предпазлив – голяма част от него отложи инвестиционните си програми, изчакваха одобрението по грантови схеми и т.н. В допълнение уточни, че от голямо значение за тях е удовлетвореността на техните партньори и посъветва бизнеса да не се притеснява от отворен диалог с банката, да разчитат на нея като на доверен партньор, тъй като преди всичко банките са консултант на бизнеса.