fbpx С деца на път | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

С деца на път

Безопасността и комфорта на децата по време на дългите пътувания е най-важна. Използването и правилното монтиране на седалка, подходяща за размера на детето ви, е задължително и значително намалява риска от нараняване при удар. В Европейската директива се посочва, че децата с ръст под 1.50м трябва да бъдат транспортирани в подходящи детски седалки:

- Деца под 13 килограма: бебешко столче
- Деца с тегло между 9 и 18 килограма: столче за кола
- Деца от 15 клограма и нагоре: седалка за кола

Уверете се, че детето ви разбира важността на това да е обезопасено за всяко пътуване. Колкото по-късно научите детето си как да откопчава колана си, толкова по-спокойни ще сте, че не го прави по време на пътуването.

Грижете се за безопасността им
Преди да отпътуванете проверете отново и се уверете, че седалката на вашето дете е правилно монтирана. Ако не е купена наскоро, се уверете, че е подходящия модел за височината и теглото на детето ви.

Планирайте предварително спиране за почивка
Когато планирате дълго пътуване с деца, предпочитайте да се движите през по-хладните часове на деня и предвиждайте дълги почивки по време на горещите часове. Предвиждайте почивки на всеки два часа, така че всички пасажери да получат възможността да починат и да се раздвижат за няколко минути.

Не подценявайте жегите
Ако нямате вече сенници за стъклата на колата, пролетта и лятото са подходящо време да се сдобиете с такива. Ако децата ви ще прекарват много време в колата, трябва да им осигурите необходимия комфорт и да ги предпазите от жегите.
Уверете се, че всички пият достатъчно течности по време на пътуването. Никога не оставяйте детето си само в колата, дори и само за няколко минути. През лятото температурата в колата може да достигне до 30-40 градуса над външните температури. Не пропускайте да покривате детската седалка, когато паркирате, за да не се изгори дететo ви на металните части, когато се върнете.
Обърнете внимание и на това, че децата трябва да са облечени подходящо за дълги пътувания в удобни и проветриви дрехи.

Забавлявайте ги
Когато децата се забавляват по време на дългите пътувания, това е приятно за всички. Проучванията на Goodyear Dunlop показват, че детските викове в колата са сред най-восоко оценяваните фактори, разсейващи водача. Предложете на децата играчки, с които биха могли да се забавляват по време на пътуването, но изберете меки играчки. Тежките играчки с остри ъгли не са за предпочитане и не бива да са част от интериора на колата ви. Специални детски дискове и филми, както и детски книжки също помагат в борбата със скуката по време на път.

Винаги бъдете концентрирани в движението
Каквото и да правят децата на задната седалка на автомобила, първият приоритет на шофьора трябва да бъде шофирането. Шофьорът никога не трябва да сваля очи от пътя. Въртенето или наблюдаването на децата в огледалото за обратно виждане повишава риска от инциденти.

При скорост от 100км/ч автомобилът се движи с 30м в секунда. Обръщането към децата на задната седалка може да ви отнеме около 3 сек., през които колата ви ще е изминала почти 100 метра на сляпо.
Не всички отклонения от пътя могат да бъдат предвидени. По-добре да отбиете от пътя извънредно вместо да се опитвате да оспокоите някое от децата, което има нужда от внимание докато шофирате, и да рискивате сигурността на цялото семейство.