fbpx Сатиричният театър с обновен дом | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Сатиричният театър с обновен дом

Завърши ремонтът на Сатиричния театър в София. В обновяването му са инвестирани над 700 хил. лв. за по-малко от два месеца. С тези средства са изцяло подменени електроинсталациите и осветлението в театъра, както и е направен пълен ремонт на камерната зала. „Това е най-хубавият подарък, който можеше да бъде направен за 55-тата годишнина на Сатиричен театър”, сподели директорът на театъра Иван Попйорданов.
Средствата, с които е подменена електрическата инсталация и всички нейни компоненти, се осигуряват с помощта на европейско финансиране по Оперативна програма „Регионално развитие”. Бенефициент на тези средства е Министерство на културата. Предстои официално обновеният театър да бъде открит от министър Вежди Рашидов на 3 септември с началото на театралния сезон.

След ремонта в театъра е осигурен и улеснен достъп за хора с увреждания, подобрения са направени и във връзка с енергийната ефективност на сградата. Камерната зала е изцяло климатизирана, което се прави за първи път.
За последната година театърът е имал около 50 000 зрители. Ремонтът на Сатирата съвпадна с 90-годишния юбилей на актрисата Стоянка Мутафова, а през януари 2013 г. се навършват и 150 години от рождението на патрона на театъра Алеко Константинов. Екипът на театъра е в търсене на подходящ текст, с който да отпразнува годишнината.

Модернизацията на Сатирата позволява пълноценно използване на капацитета на сградата, осигурена е по-добра възможност за работа с детска и младежка аудитория, разширен е обхватът на работа с различни целеви групи - студенти, малцинства, младежи и деца в риск. Дооформянето на ДСТ ‘’Алеко Константинов’’ като културен център ще позволи организиране на регионални и национални културни прояви, които ще съдействат за повишаване на привлекателността на София като европейска културна столица.