fbpx Ще отделим средно по 1100 лв за лятната почивка | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще отделим средно по 1100 лв за лятната почивка

Въпреки трудната икономическа и финансова ситуация, тази година около 68% от българите планират да отидат на почивка през лятото, като за целта ще изхарчат средно 1 100 лв. Това показва проучване на Visa. Делът на летовниците обаче е спаднал с 19% спрамо 2012 г., когато 87% от анкетираните са заявили намерение да излязат във ваканция. Като компенсация летовниците тази година са заявили, че ще похарчат обаче с около 25% повече от миналата година. Тогава средно са предвиждали за почивка по 882 лв.
Проучването е проведено сред жителите на десетте най-големи града в България с цел да определи плановете на хората за лятна почивка и методите на разплащане, които те смятат да използват както при правене на резервацията, така и по време на самата ваканция.

Най-много средства планират да отделят гражданите на Варна и София – съответно 1 200 лв. и 1 180 лв. На дъното на класацията са жителите на Шумен, чийто предварителен бюджет е в рамките на 550 лв.

За да заплатят основните разходи за почивката си, една пета от планиращите ваканция ще използват банкова карта - дебитна или кредитна, с 3 % повече от 2012 г. Сред предимствата на този метод на разплащане, които те изтъкват, са лесното използване, както и сигурността и бързината на трансакцията. Малко повече от една четвърт от планиращите почивка (26%) ще закупят част от аксесоарите за летния си отпуск или туристическия пакет за почивката онлайн. За да заплатят дължимите суми, 50% от тях ще използват своята дебитна, кредитна или предплатена карта.
Според проучването над половината от планиращите ваканция през лято 2013 г. ще организират почивката си по сходен с миналата година начин, като разпускат същия брой дни (54%). Най-голяма част от летовниците ще почиват между 4 и 7 дни (38%) и между седмица и 10 дни (27%). Само 12 на сто от почиващите българи планират летният им отпуск да продължи повече от две седмици. Два пъти повече хора от миналата година ще заложат на ваканция от 2 до 4 дни – 10% от планиращите почивка спрямо 5,3% през 2012 г.

Разликата в бюджетите на хората от различните части на страната отчасти произтича от дестинациите, които анкетираните избират за ваканцията си. Жителите на големите градове много по-често залагат на почивки извън България, за които са им нужни близо два пъти повече средства, отколкото за отдих у нас – 1 570 лв. спрямо 850 лв. Близо 25% от летуващите софиянци например ще отмарят както в България, така и в чужбина, спрямо 12% от жителите на по-малките градове, заявили намерение да почиват. Цели 68% от хората, които планират отпуск, признават, че надхвърлят предварително определения бюджет, независимо от предпочетената дестинация.
През 2013 г. близо три четвърти (73%) от хората, планиращи почивка, избират да прекарат цялата си ваканция в България. Тези, които са избрали да почиват както у нас, така и в чужбина, са 18%, а българите, които предвиждат да прекарат целия си летен отпуск в чужбина, са едва 9%.
Както и предходни години, и през 2013 г. най-голям дял от анкетираните планират да прекарат лятната си ваканция на море – 85% от тези, които ще изберат родни градове и курорти, и 84% от онези, които ще почиват в чужбина. Най-предпочитаните български летни дестинации са Варна (9%), Созопол (7%), Несебър (5%), Поморие (5%), Албена (5%) и Китен (5%). Летовниците, които ще излязат извън границите на страната, ще заложат най-вече на Гърция (39%), Турция (28%) и Испания (13%). Сред екзотичните дестинации се откроява Тайланд с 3% от почиващите, които ще пътуват в чужбина.

За да покрият разходите за лятната си почивка, по-голямата част от хората (39%) спестяват дълго време. Други 10% заплащат част или всички свои разходи с банков кредит или средства от кредитната си карта. Около 1/5 от тези, които планират да почиват, успяват да подсигурят ваканцията си чрез заплатата, която получават.