fbpx Ще се обединят ли банките в съюз? | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ще се обединят ли банките в съюз?

етикети

Създаването на банков съюз е от основно значение за оцеляването на еврозоната, освен ако бързо не се премине към пълноценен фискален (и следователно политически) съюз, което е малко вероятно да се случи. Така главният икономист на УниКредит Ерик Нилсен обоснова мнението си в подкрепа на предложението на Европейската комисия, което се разглежда днес.

Според Нилсен без фискален съюз, разходите за финансирането на държавните дългове ще продължат да бъдат различни в зависимост от възприеманата от страна на пазара представа за риск. Въпреки липсата към момента на съгласие по отношение на съвместен механизъм за оздравяване или рекапитализиране на банки, както и съвместно гарантиране на банковите депозити, тяхното осъществяване е неминуемо.
Ясно е, че по-големите разходи на банките за финансиране в държавите от периферията директно се превръщат в по-големи разходи за кредитиране на частния сектор в тези държави. Това означава, че паричните условия за бизнеса и за домакинствата в тези държави от периферията в настоящия момент се въртят около главозамайващите 300 базисни пункта, тоест те са по-обременяващи в сравнение с тези на техните конкуренти в центъра на Европа. Това коментира Нилсен в своя статия във в. „Файненшъл таймс“.