fbpx Близо 140 млн. лв. са изплатени към МСП за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19 | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Близо 140 млн. лв. са изплатени към МСП за преодоляване на икономическите последствия от COVID-19

етикети

Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 139 116 192 лева към близо 17 хил. фирми. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който подписа днес два договора за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014 – 2020 /ОПИК/.

Договорите са за процедури за подкрепа на малки и средни предприятия, извършващи автобусни превози с бюджет от 30 млн.лв.  и процедура за подкрепа на туроператори и туристически агенти с бюджет от 10 млн.лв. Те бяха подписани с вицепремиера и министър на туризма г-жа Марияна Николова и министъра на  транспорта г-н Росен Желязков, чиито ведомства са директни бенефициенти по процедурите за подпомагане. Основната цел на процедурите е да се осигури оперативен капитал за българските микро, малки и средни предприятия от двата сектора.

Министър Борисов изтъкна, че с договорите се надгражда партньорството между министерствата за подкрепа на бизнеса. „Секторите на транспорта и на туризма са от най-засегнатите от кризата, каза още той и посочи, че работата по ОПИК продължава ускорено.