fbpx Все повече българи избират да почиват на каравана по Черноморието | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Все повече българи избират да почиват на каравана по Черноморието

Българите все повече избират почивка на каравана през летния сезон на Черноморието. Това показват данни на най-голямата българска платформа за бърза, лесна и сигурна онлайн резервация на каравани у нас Karavani.bg.

Интересът към наемането на каравани е значително повишен – с 3.5 пъти спрямо миналия сезон. 37 000 души са търсили каравани в сайта от началото на годината до 15 юли, спрямо малко над 11 000 за същия период през 2021 г. Едновременно с това расте и броят на предлаганите каравани - в момента в платформата са се включили над 100 каравани, което я превръща в най-голямата в страната.

„Данните са предпоставка за много силен сезон тази година, тъй като броят на резервациите само до 15 юли вече надвишава броя на резервациите за цялата 2021 г. Очакваме съвсем скоро караваните в платформата да бъдат напълно запазени до последната седмица на септември, което ще удължи и сезона“, коментира основателят на платформата Николай Неков.

Тази година се забелязва и нова тенденция - търсенето на каравани на къмпинг „Гардения“, между Китен и Лозенец, задминава досегашния първенец „Градина“. Най-популярните дестинации за почивка на каравана у нас са по Южното Черноморие - около Китен и Лозенец (къмпингите „Гардения“, „Якото място“, „Китен“, „Атлиман“), между Созопол и Черноморец (къмпингите „Градина“, „Златна рибка“, „Кайт градина“, „Еко гадина офшор кемп“, „Черноморец“), както и къмпинг „Делфин“ около Ахтопол. Извън Черноморието, на голям интерес в букинг платформата се радва и къмпинг „Иструм парк“ на яз. Искър.

Най-активно каравани търсят млади хора и семейства от големите градове – хора между 25 и 44 г., като над 50% от търсенето идва от София. Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора пък са останалите най-популярни градове на търсещите да наемат каравана на морето. За планирането на семейната почивка основно грижата е на жените, които са много по-активни в търсенето и избирането на дом на брега на морето, показват данните на букинг платформата за този сезон.

Този сезон прави впечатление и навлизането на workation тенденцията - все повече хора избират да отидат на каравана, не само за да почиват, но и да работят от морето за 1-2 седмици. Тази опция дава свободата за съчетаване на полезното с приятното в компанията на колеги или приятели. Караваните предлагат добри условия за такъв тип почивка, което прави и престоят в тях по-дълъг.

Данните на платформата показват още, че все повече хора желаят да избегнат натоварените курорти и по-широко разпространените форми на почивка през лятото. Подобни са и европейските тенденции, които отчитат устойчивост на къмпинг туризма по време на пандемията от COVID-19.

Докато при посещенията на хотели, ваканционното настаняване и други места за кратък престой има резки спадове по време на пандемията през последните сезони (отбелязани в тъмно и светло розово), то настаняването на площадки за къмпинг, каравани или кемпери остава почти непроменено.

снимка: Karavani.bg