Ще се предприемат сериозни мерки борбата с киберпрестъпленията

Ще се предприемат сериозни мерки борбата с киберпрестъпленията

България е водещ координатор в реализирането на противодействието на киберпрестъпността в района на Югоизточна Европа. По този повод в София се откри 11-та Международната конференция „Новото лице на дигитализирания бизнес“, а след броени дни у нас започва  втора регионална конференция за борба с киберпрестъпленията в този регион.

Все повече хора използват компютрите и Интернет в ежедневието си, пазаруват онлайн, забавляват се онлайн, използват активно и социалните мрежи, но не всички познават достатъчно добре заплахата в глобалната среда и се предоверяват при осъществяване на контакти с непознати. В тази връзка е разработвания от ГДБОП проект „Развиване на българската национална платформа за борба с киберпрестъпността”, изготвен по специфична програма „Превенция и борба с престъпността” на ЕС. Това е първият по рода си проект, насочен към ограничаване размера на престъпленията, извършвани чрез Интернет и към повишаване информираността на хората”. Необходими са бързи и адекватни мерки за обединяване на усилията на държавните институции, бизнеса и неправителствения сектор в противодействието на кеберпрестъпленията.

"Към 2020 г. броят на мобилните услуги в целия свят ще достигне 50 милиарда – трябва сериозно да се замислим до какви предизвикателства ще доведе това в сферата на информационната сигурност”. Това заяви от своя страна зам.- министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов. Той се спря на пряката връзка и взаимозависимост между информационната сигурност и развитието на информационните технологии, не само в администрацията, но и в целия социален и икономически живот. „Кибератаките представляват пряка заплаха за нашата сигурност, и за функционирането на държавата като цяло”, категоричен бе Борисов. Той даде за пример факта, че само 12% от европейските потребители се чустват сигурни, когато извършват онлайн – транзакции.

Тазгодишното издание на форума акцентира върху новите предизвикателства и тенденции в сферата на информационната сигурност и съхранението на данни, както и върху заплахите и опасностите, които могат да засегнат всяка компания. Основни лектори бяха експерти по информационната сигурност, консултанти, менидржъри по управление на риска, ръководители на отдели „Информационна сигурност”, както и лидери на водещи IT компании от редица европейски страни.

Facebook коментари