fbpx За първи път на нашия пазар се появява опушена бира | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

За първи път на нашия пазар се появява опушена бира

За първи път на нашия пазар се появява опушена бира

За първи път на българския пазар се предлага специфичната опушена бира, която е исторически значим специалитет с произход Германия. Пивоварна Бритос ще зарадва преди празниците почитателите на пивото с новия си продукт - Бритос Опушена бира в стъклена бутилка, 330 мл.

Опушеното пиво се отличава с плътен тъмнокехлибарен цвят и хармоничен, деликатен и балансиран вкус. Специфичният сух аромат се долавя веднага, като прелива в аромата на хмел. Разработката на рецептата, технологията и пропорцията на използваните суровини е изцяло дело на опитния и висококвалифициран екип на Бритос, а материалите са от най-високо качество – специални малцове и хмел, доставени от най-добрите производители. Тествани са десетки рецепти за постигане на уникалния, завършен продукт.

Експериментът става възможен благодарение на редица нови инвестиции, реализирани в пивоварната през 2017г. на обща стойност над 3 млн. лв. Те включват силози за съхранение на суровината за производство, високо технологични и високо ефективни ЦКТ /съдове за ферментация и отлежаване/, специално конструирани и изработени за пивоварна Бритос, както и автоматизирана линия за бутилиране на пиво в стъклена бутилка за еднократна употреба и складови помещения за амбалаж и готова продукция.
 

В древността германските народи са използвали опушен на букова жар малц за приготвянето на кехлибарената напитка. През Средновековието  голяма част от произвежданата бира реално е била точно опушена, заради способа за влагане на малца в нея. Той е трябвало да бъде добре изсушен, но поради липсата на достатъчно слънчева светлина в много региони се е използвало сушенето на открит огън. Топлината и димът са причината за специфичния, сладък, димен аромат и вкус на бирата. Някои ценители го оприличават с този на опушено дърво, дори на бекон или барбекю вкус. Опушеният малц придава особен чар на бирата през студените месеци.

 

Facebook коментари