fbpx Българското семейство харчи средно по 120 лв. за играчки по Коледа | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Българското семейство харчи средно по 120 лв. за играчки по Коледа

Българското семейство харчи средно по 120 лв. за играчки по Коледа

Дълго очакваната премиера на "Междузвездни войни: Силата се пробужда", събуди интереса не само към филма, но и към играчките свързани с поредицата. Не е тайна, че от продажбата на сувенири и играчки, създателите печелят най-големи приходи. По данни от проведено проучване на една от най-големите онлайн платформи за играчки в България - Patilanci.bg продуктите от серия Star Wars ще бъдат най-търсеният и желан подарък за Коледа. Не случайно и премиерата на филма е дни преди Коледа.

Със своите милиони почитатели от различни поколения, филмът се превръща в събитие на годината. Именно поради голямата си аудитория, играчки и сувенири свързани с поредицата, се превръщат в най-търсеният и предпочитан коледен подарък, както за по-малки, така и за големи. Манията по Star Wars не подминава и България. Вече се отчита рекорден ръст в търсенето на играчки от серията. Само за първата седмица от пускането им в търговската мрежа продажбата на играчки е нараснала с 20%, като най-голям е дялът на играчките Лего-Star Wars. Проведеното проучване показва че, българското семейство е похарчило около 120 лв за играчки по празниците за миналата година, като от онлайн портала споделят, че очакват тази сума да се увеличи драстично през 2016 г.

Манията по играчките Star Wars не е от вчера - още от излизането на първият филм през 1977 г., приходите само от лицензирането на играчки свързани с филма, достигат 12 млрд. долара. Преди Лукас да продаде компанията си на Дисни през 2012 г, най-известните играчки Star Wars, се произвеждат от марки като „Лего“, „Хасбро“ и „Мател“, за което те плащат милиони на създателят на филма. Като нов собственик, Дисни не остава назад. През септември тази година те представиха играчки от ново поколение, книги и костюми, които се приеха с ентусиазъм от феновете.

Лего също не предаде феновете на Star Wars и създаде новите си конструктори посветени на дългоочаквания 7-ми епизод от поредицата. Една от причините Лего да бъде обявен за индустриалният крал на играчките са именно холивудски заглавия, между които Междузвездни войни, Хари Потър и The Lego Movie. По данни от проведено потребителски проучване играчките Lego - Star Wars, светлинните мечове, играчките на Дисни, фланелки и сувенири, ще бъдат най-търсените продукти покрай празниците тази година. В световен мащаб се очаква се приходите от продажба на билети да достигнат 2 млрд. долара, докато приходите от продажба на продукти и играчки са в няколко пъти повече - около 5 млрд. долара за 2016 г.