fbpx Класацията на Делойт Централна Европа Technology Fast 50 с рекорден ръст | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи
Водеща снимка
Да

Класацията на Делойт Централна Европа Technology Fast 50 с рекорден ръст

С близо 450 кандидатури, включително 14 от България тазгодишната класация на Делойт Централна Европа Technology Fast 50, е най-конкурентоспособната в 22-годишната история на инициативата. Тя използва процентен ръст на приходите, за да класира 50-те най-бързо развиващи се частни или публични технологични компании в региона.

Според главния изпълнителен директор на Делойт Централна Европа Ярек Скврна: „Това беше рекордна година в няколко отношения. Не само, че получихме повече заявления от всякога: средният темп на растеж на компаниите във Fast 50, базиран на приходите, регистрирани между 2017 и 2020 г., също беше най-високият, постигнат някога – 2 278% (в сравнение с 1 460% през 2020 г.).“

„И невероятният темп на растеж от 39 432% от компанията, която е начело на класацията – чешкият пионер на финансовите технологии FTMO, беше и най-бързият ръст на приходите, регистриран от която и да е компания в цялата история на класацията.“ – допълва той.

Ярек Скврна подчертава, че класацията Fast 50 е нещо много повече от само растеж. Както той казва: „Това уникално упражнение е широко признато като най-престижния и важен барометър на бизнес креативността и иновациите в страните от Централна Европа, включително и България. И като се имат предвид предизвикателствата, пред които пандемията Covid-19 ни изправи, и въпросите за опазването на околоната среда, на които беше отдадено и голямо значение по време на неотдавнашната среща на върха на ООН COP26 за околната среда, способността на новите технологии да ни помогнат да формираме по-добро и по-устойчиво бъдеще никога не е била по-важна.”

Според Нир Чински, директор в Google Cloud за Централна и Източна Европа и Африка: „Последното десетилетие беше изключително за бизнеса в Централна Европа. Преди малко повече от 10 години, през 2010 г., колективната стойност на бизнеса на ЦЕ възлизаше на около 10 милиарда долара. Днес тази стойност възлиза на 186 милиарда долара: близо 20 пъти повече. За мен това говори много за новото доверие и решителност, движещи растежа на бизнеса в нашия регион. И тази тенденция се ускорява. Това казва нещо изключително важно: че пазарът на ЦЕ днес привлича капитал от цял свят. А това означава, че днес регионът има потенциала да се превърне в люлка на най-ценните компании в Европа.”

Във финалния ранкинг водещи са чешките компании – с 19 представители, следвани от Полша – с 16. България присъства в основната категория Fast 50 с 2 компании: OfficeRnd, която е в почетната челна десетка (на 9-то място със забележителен ръст от 1883,9%) и EnduroSat AD (на 50-то място). Представени са и още шест държави: Словакия (5), Хърватия (4), и по една компания от Албания, Естония, Словения и Литва.

Що се отнася до секторното разпределение на местата в класацията – 33 са софтуерните фирми финалисти, но има и представители от други сектори: хардуер (5); медии и развлечения (4); финтех (3); здравеопазване и науки за живота (3); и комуникации (2).

Победителят – рекордьор лауреат във всички категории през тази година – чешката компания FTMO, разработва уникална образователна платформа за търговци на финансовите пазари, която им позволява да се съсредоточат върху управлението на риска, за да възприемат най-добрите практики, да избягват грешки и да намалят количествата отпадък.

Българската OfficeRnd заема челното 9-то място с 1883,9% ръст на приходите за разглеждания период. Компанията стартира, защото основателите ѝ вярват, че работните пространства могат да бъдат нещо повече – платформи, които помагат да се съсредоточите върху работата си, дават  достъп до знания, които не сте имали преди, и ви свързват с професионалисти, с които мислите по един и същи начин. Поради това се стремят да помагат на гъвкавите работни пространства – шампионите на бъдещето на работата, да предоставят невероятно изживяване на своите клиенти и устойчив растеж на техния бизнес.

На 50-то място в класацията влиза и EnduroSat - една от най-бързо развиващите се космически компании в Европа, предоставяща решения за глобалния космически пазар (с отчетен ръст на приходите от 558,32%). Компанията е основана през 2015 г., като до края на  2016 г. екипът проектира първите си сателитни системи. През второто тримесечие на 2018 г. те стартират със своите усъвършенствани комуникационни и силови модули. В края на същата година броят на клиентите, които компанията подкрепя в техните космически начинания, възлиза на 50.