fbpx Туристите на „Бългериан Вип Турс”, няма да имат проблеми с ваканцията си | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Туристите на „Бългериан Вип Турс”, няма да имат проблеми с ваканцията си

Руските туристи в България, които са настанени чрез българския туроператор „Бългериан Вип Турс”, ще приключат ваканцията си в страната ни безпроблемно, стана ясно след разговор на заместник-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов с два български туроператора. Съгласно Директива 90/314/ЕС отговорността за престоя и връщането на туристите е на изпращащия туроператор. „Бългериан Вип Турс” е сключила договори с четири руски фирми, чиито задължения по договорите се поемат от двата български туроператора.

„Бългериан Вип Турс” не е изпълнила задължението си съгласно Наредбата за условията и реда за сключване на застраховка отговорност на туроператора да уведоми застрахователя, министъра на икономиката, енергетиката и туризма и председателя на КЗП в еднодневен срок от възникване на неплатежоспособността си. За фирмата тече 30-дневен срок, в който съгласно Наказателния кодекс следва да заяви неплатежоспособността си пред съда. Неспазването на това задължение се наказва с лишаване от свобода от три години или с глоба до 5 хиляди лева.

МИЕТ получи уверение от управителя на „Бългериан Вип Турс” Николина Добрева, че иранските й партньори ще заплатят престоя на туристите от Иран, които в момента са на почивка в България и тези, които предстои да пристигнат. След разговори с туроператори е разрешен и проблемът с настаняването на пристигналите днес туристи от Казахстан. Предприемат се действия за престоя и на грузинските туристи, които са на почивка в Слънчев бряг.
В момента няма български граждани, които са зад граница, съобщиха от „Бългериан Вип Турс”.