fbpx Шоу на колела стартира Мото-Пфое | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Шоу на колела стартира Мото-Пфое

Уникалното „шоу на колела” се организира от Мото-Пфое и представлява повторение на първата автомобилна обиколка на България, осъществена през далечната 1911 г. То стартира в четвъртък, 16 юни, в 10 ч. на площад „Александър Невски”
Преди 100 години подобна обиколка е организирана с Ford Model Т от братовчедите Методи и Марин Лъскови и техния шофьор Димко Ангелов. Продължила е 22 дни с маршрут София – Бургас – София. Според документите, запазени от онези години, тя е предизвикала невероятен интерес във всички градове, през които е преминала. Някои са наричали Ford Model Т „гяволска машина”, други са спирали автомобила, за да го разгледат и задоволят своето любопитство, трети са го посрещали с цветя, в тържествена обстановка. Навсякъде местните вестници са давали описания на автомобила и ползата, която ще допринесе за България. Много от българите тогава за първи път са видели автомобил. Но медиите, без изключение, още тогава са прозрели бъдещето. В него са видели незаменим помощник на човека от този момент насетне. „Нашата аутоекскурзия трая цели 22 дни. Навсякъде местните вестници даваха описания на автомобила и ползата, която ще допринесе за нашата страна”, споделя Йордан Марков в книгата си „С автомобил през вековете”. И по-нататък: „С радост те (младежта и интелигентните хора) посрещаха бързоногия гостенин и желаеха да го разгледат отблизо. Те виждаха в него утрешен техен помощник.” По-късно същата година, според изследователи, подобна обиколка се осъществява и в Добруджа.
Днес, 100 години по-късно, отново Ford Model Т тръгва от София начело на кавалкада от най-модерните модели на марката.

Специално за старта на обилколката в София пристигна директорът глобален маркетинг, продажби и търговски операции във Ford Motor Company, Елена Форд, която е в България по покана на собственика на „Мото-Пфое груп", Филип Пфое - покана, отправена към наследничката на Хенри Форд при получаването от Филип Пфое на наградата Salute To dealers за Дарителска програма на „Мото-Пфое" за опазването на природното и културното наследство на България.
За първи път у нас пристига толкова високопоставен представител от централата на Ford Motor Company в Детройт и член на фамилията Форд.