Първи мото салон 2015

Мото премиери на Honda

етикети: 

На обща площ от 162 кв.м.Бултрако АД – официален вносител на Honda в България, представя част от мотоциклетната гама на марката, заедно с Astreco Athlete – собствена марка велосипеди с високо качество и широка употреба. Премиерите, представени по време на изложението, са от серия 650 – CB650F и CBR650F, и разкриват новата комбинация на марката от мотоциклети с малка маса и мощен двигател, с отличен стил, лекота на управлението и разумна цена.

Важни премиери са CB650F и CBR650F. Перфектната комбинация от компактен размер, ниско тегло и впечатляваща мощност на двигателя привличат истинските ценители. Новите серийни мотоциклети с истински спортни четирицилиндрови двигатели, монтирани на компактни и леки шасита са предизвикателство, пред което трудно може да се устои. Благодарение на тази идея бяха разработени нови модели с изключителен дизайн, висока технологичност, маневреност и лесно управление – и в натоварения градски трафик, и по живописните планински пътища, и по високоскоростните магистрали.

Новият CBR650F е действително чисто нов от фара до стоп-светлините. Базиран е на платформата на типичния представител на високия клас нейкид- стрийтфайт CB650F, разработен от млад и креативен екип на Hondа. CBR650F и CB650FA са два модела, които са създадени за любителите на чистия адреналин, за търсещите нови предизвикателства.

VFR800X Crossrunner с множеството иновации ще потвърди позициите си на луксозен приключенски спортен турър. Crossrunner вече е с ревизиран 800-кубиков V4 двигател с повече мощност и въртящ момент в средния и горния диапазон на оборотите, по-различно ускорение, по-дълъг ход на окачването, а също нови колела и спирачки.

CB500F e превъзходна машина, част от новата фамилия, включваща суперспортния CBR500R и приключенския CB500X. Изключителната ергономичност позволява на мотористи с различни ръст и килограми да се чувстват удобно при пренебрежимия разход от 28.4км, изминати с 1л гориво.

NM4 Vultus е машината от бъдещето. Задната част на седалката се повдига и става удобна облегалка за ездача, който е в позиция почти като пилот на изтребител. Ъгълът се настройва в 3 позиции и се приплъзва напред и назад с ход 25 мм за максимален комфорт. Дигиталното табло променя „настроението” си според зададения режим на управление. При Neutral свети в бяло, D включва синьо, а S - розово, докато MT е запазен за спортното червено.

Той е с 4-тактов, двуцилиндров двигател с паралелно разположение на цилиндрите, 745 куб. см с максимална мощност 40.3 кВт (54 к.с.) при 6250 об/мин и максимален въртящ момент от 68 Нм при 4750 об/мин. Обемът на резервоара е 11.6 л, разходът на гориво е 28.4 км с 1 литър.

Моля коментирайте