fbpx Силно търсене на логистични площи | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Силно търсене на логистични площи

След излизането на 100 000 кв. м търговски площи миналата есен от средата на тази година пазарът постепено се стабилизира като предлагане и наемни нива.

„Предвид липсата на нови големи проекти в близките две-три години основната динамика на пазара ще внасят търговските центрове в процес на преструктуриране. При работещите молове стремежът е към репозициониране, което да ги открои от конкурентите им - знак, че пазарът навлиза в по-зряла фаза, коментира Росен Генев, мениджър „Търговски площи“ във Forton/Cushman & Wakefield.

В ценови план пазарът в София се възстановява, като след спада от края на 2014 г. през последните месеци наемите на първокласни площи в моловете се върнаха на €25/кв. м. Временният отстъп от тези нива се дължеше на увеличеното предлагане със завършването на Mega Mall и Sofia Ring Mall и по-сериозните отстъпки, на които някои инвеститори бяха готови за привличане на наематели.

Индустриални площи

Силното търсене на площи за логистика и леки производства, както и растящите наеми доведоха до започването на няколко нови спекулативни проекта в София през деветмесечието. Става въпрос за втория етап на East Ring Logistics Park в Нови Хан, трета фаза на ЗММ Лого център, Сграда 2 от Universal logistics и Ring Road Logistic Park в Кривина. Със завършването им в рамките на тази или в началото на 2016 г. предлагането на наемния пазар ще нарасне с над 30 000 кв. м.

„Пазарът е много активен и очаквам новите спекулативни площи бързо да бъдат усвоени. В същото време обемът на търсенето, както и наемните нива вече са такива, че има смисъл от инвестиции в складови и логистични проекти под наем. При това положение вълната от строителство в София ще продължи и през следващите години“, заяви Владимир Гюрджиев, мениджър „Индустриални площи и развитие на парцели“ във Forton/Cushman & Wakefield.

За момента обаче предлагането на площи под наем е ограничено и това доведе до лек ръст на наемите през тримесечието. В София договорите за първокласни индустриални площи през последните месеци се сключват на нива от €4/кв. м при предходни от €3.75/кв. м.