fbpx Ски сезонът в Пампорово е открит | твоят Бизнес - списание за предприемчивите българи

Ски сезонът в Пампорово е открит

Тази година Пампорово и Чепеларе ще се предлагат като една дестинация. Те ще работят с единна билетна и транспортна система, което слага началото на мащабен проект за превръщането на региона в голям и атрактивен спортен център. Всяка закупена лифт карта за Пампорово ще дава достъп и до ски зона Мечи чал, като връзката между тях се обезпечава чрез система за ски шатъл бусове.

През лятото на 2017 г. Пампорово ще посрещне Генералната асамблея на Интерски конгреса. Самото събитие предстои да се проведе през 2019 г. като то е най-важното в зимните спортове след олимпийските игри. Световната организация на ски учителите се събира веднъж на четири години за обмен на добри практики. Българското домакинство е постигнато в конкуренция с руския курорт Сочи и финландския Леви и е признание за страната ни. Участие до момента са заявили 32 нации, а в ръководството на организацията влизат представители на Австрия, Великобритания, САЩ, Швейцария и Швеция.

„Още по-важното е, че Пампорово не е само зимен курорт, а дестинация за целогодишен туризъм. Тук успешно се съчетават културно-исторически маршрути, балнео- и СПА услуги и още много други видове туризъм“, подчерта министър Ангелкова. Доказателство за целогодишния интерес към него дава и статистиката на НСИ. За периода януари-септември 2016 г. в категоризираните места за настаняване с повече от 10 легла в Пампорово са отседнали близо 92 хил. туристи.

Близо 70 хил. туристи са избрали Пампорово през миналия зимен сезон, а техните нощувки са били повече от 240 хил. "Нека си пожелаем, че този сезон ще имаме още по-добри резултати“, каза министърът на туризма Ангелкова по време на откриването а сезона. По думите ѝ, най-умерените прогнози са за около 5% ръст общо за страната за предстоящия зимен сезон, но стартирането му толкова рано и наличието на сняг за практикуване на зимни спортове в началото на декември, са предпоставки за още по-добри резултати.